Олимпийски и световни шампиони по таекуондо на „Рамус София Оупън“

Олимпийски и световни шампиони по таекуондо на „Рамус София Оупън“

Тази събота и неделя повече от 700 таекуондисти от над 50 страни ще мерят сили в осмото издание на международния турнир „Рамус София оупън“ с организатори клуб „Рамус“ и родната федерация по таекуондо WTF /олимпийска версия/. Състезанието е категория G1, ранкингов турнир, който привлича класните таекуондисти. За сравнение – това е все едно в тениса ATP турнир, поясни днес в Пресклуб „България“ президентът на БФ Таекуондо WTF Слави Бинев. Това е и първият голям тест за състезателите в календара на бойното изкуство на Стария континент след едногодишната пауза заради пандемията и преди Европейското първенство за мъже и жени от 8-ми до 11 април, както и  Европейската олимпийска  квалификация на 7 –ми и 8-ми май, които също ще се състоят в София, добави шефът на родния боен спорт, който е и вицeпрезидент на европейската централа.
По програма в първия ден, на 6-и март, ще бъдат двубоите между кадети и юноши, а на следващия ден, в неделя, са срещите при мъжете и жените, съобщи председателят на таекуондо клуб „Рамус“ Димитър Михайлов.  Сред участниците в „Рамус София Оупън“ са куп звезди като олимпийските шампиони Джейд Джонс (Великобритания), Мария Еспиноса (Мексико), Милица Мандич (Сърбия), Шейх Сисе (Кот Д’ивоар), световните шампиони Брадли Синден, Джоад Ачаб (Белгия), Тахир Гюлеч (Германия), Антъни Обаме (Габон), Ваня Станкович (Сърбия), Бианка Уолкдън (Великобритания). 
Българският национален отбор по таекуондо премина подготвителен 22-дневен лагер в Иран. „Те пораснаха не с месеци, а с години. Смятам, че оттук нататък нашият отбор ще бъде един от най-добрите в света. Битките в Иран са на живот и смърт, нямат нищо общо с битките в други страни“, сподели своето впечатление Слави Бинев. Той особено се възхити на показаните умения в двата състезателни дни от Владимир Далаклиев, Александър Джорджев и Даниел Ладжев.  Сега иранските таекуондисти са у нас и ще продължат съвместните тренировки, каза още шефът на родното олимпийско таекуондо. Старши треньорът на националния ни отбор, натурализираният иранец Фарзад Золхарди, който се състезава едновременно и в олимпийската категория до 80 кг,  също отбеляза усилената работа по време на лагера за подобряване на елементите в битките на своите възпитаници. На турнира „Рамус София Оупън“ нашата цел е първото място, обяви наставникът.
Все още не е ясно дали на Европейското първенство след месец ще се дават допълнителни олимпийски квоти, съобщи Слави Бинев. Все пак олимпийските категории са само 4, напомни той /58 кг, 68 кг, 80 кг и +80 кг/. Хубаво е, че във всяка категория имаме по няколко състезатели, отбеляза още президентът на родната федерация и вицепрезидент на европейската централа. Безспорно най-голямата ни надежда за Игрите в Токио е световният медалист, европейски клубен шампион и европейски вицешампион в кат. 68 кг Владимир Далаклиев.