Пролетният полусезон в първенството по футбол за жени започва с дерби

Пролетният полусезон в първенството по футбол за жени започва с дерби

На официална пресконференция в Пресклуб „България“ бе оповестено, че Sportal.bg и Sportal TV ще излъчват най-интересните мачове от пролетния полусезон на Женското футболно първенство, носещо името SWISS CAPITAL LEAGUE.  Всяка неделя от 11.00 ч. ще се излъчват най-интересните срещи от първенството, като тази неделя ще бъде предаван дерби мача между Локомотив Пд и Етър.

“Това е ниша, която не е добре разработена. Решихме, че сега е моментът с партньорството на SWISS Capital и БФС да инвестираме повече усилия, като не гледаме само преките излъчвания и предавания. Искаме да създадем секция в Sportal.bg  за женски футбол, където да има всякаква информация, снимки, видео, новини и статистика в следващите месеци“, каза пред репортерите представителят на Спортал Мартин Томанов и допълни:.
“Не са достатъчни само преките излъчвания. Малко са новините за женския футбол като цяло. Силата на Sportal.bg е именно това – повече статии и повече снимки. Смятам, че имаме една добра гледаемост на мачовете, които излъчваме. Струва ми се, че Локомотив (Пд) срещу Етър ще бъде добро начало. Вярвам, че в бъдеще ще наложим и жена-коментатор. От гледна точка на предизвикателствата сме отворени на всякакви решения“, уточни Томанов.

“Целта на нашата пресконференция е да обявим, че сменяме името на лигата, а женското първенство ще се казва Swiss Capital League. Започваме и партньорство със Sportal.bg и Sportal TV. Много се радвам, че започнахме тази инициатива преди 7-8 месеца. Всяка неделя от 11:00 часа ще е запазено време за женски футбол в ефира на Sportal TV. Ще има обзорни предавания и интервюта. Има смисъл да правим това нещо и да го развием”, заяви маркетинговият директор на секцията „Женски футбол“ при БФС Таско  Тасков.

Той уточни, че в първенството участват  вече  14 отбора. Всеки един футболен тим сега е обезпечен финансово. На него му се поемат съдийски такси, наемите за игрищата, пътните разходи, футболните топки и екипите. Футболните отбори трябва да поемат само  заплати на треньорите и евентуално заплати на футболистките. Първенството сега е едно от най-интересните – има голяма борба и за титлата, и за третото място”, добави  той.

Президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков даде повече яснота за развитието на женския футбол в България.

“Имаме 57 детски отбора. Помощта, която  оказваме, са хонорари, които не са много големи, но така или иначе помагат на учителите и треньорите. Ние търсим контакти с общините да ни стават партньори. И да наблягаме за първенствата, които се провеждат при момичетата. Търсим съфинансиране от други организации като ММС. Искаме женският футбол да влезе в ученическите игри. С тези 57 отбора имаме над 1000 момичета, които играят футбол. Има възможност да задължим професионалните клубове до две-три години да имат женско направление. Не говоря за жени, а за момичета и девойки  до13-15 години. Вече има  три професионални клуба, които вече имат женско направление – Етър, Локомотив (Пловдив) и Пирин Благоевград. Ботев Пд също има желание да има женски отбор. В Бургас има много хубави деца, но още са малки. Също така и във Варна. За догодина смятаме да предложим схемата, както е в мъжкия футбол – 150 000 лева се разпределят на траншове директно във футболните клубове, а те да си ги харчат, както намерят за добре. През този сезон подпомогнахме отборите със спортни екипи, топки, с транспорт. За тази година  само транспортът на отборите ще ни струва над 100 000 лева. Футболният съюз също заделя немалко средства – за съдийскитакси, терени, медицинско обезпечаване, охрана. С помощта на комисията и на цялата аматьорска лига опитваме да популяризираме женския футбол. Вече възстановихме националния отбор и от есента ще започнем участието си в квалификациите за Световното първенство.  Имаме надежди, защото преди 2 години 17-годишните  девойки се представиха добре на Европейското първенство, което се проведе в България и на всеки мач имаше от  3400 до 5000 зрители“, заключи Румен Вълков.