Със стадион „Лудогорец Арена“ започва тестът на ФИФА за системата ВАР

Със стадион „Лудогорец Арена“ започва тестът на ФИФА за системата ВАР

Този петък  от 17 ч в Разград  на мача ПФК Лудогорец 1945 – Арда 1924 /Кърджали/ от 21 кръг на efbet Лига ще бъде направен първият технологичен тест на ФИФА  за прилагане на системата за видео асистент рефер, съобщи днес в Пресклуб „България“ председателят на специализираната комисия към БФС Петър Петров. В неделя, 14 март, ще бъде направена проверка как работи системата на ст. „Българска армия“ по време на мача между ЦСКА.София и Етър Велико Търново. А следващата сряда, 17 март, по време на мача за ¼-финала за Купата на България ще бъде тестван Националният стадион „В. Левски“.  В графика lв края на другата седмица са стадионът на ПФК Арда 1924 в Кърджали и на ПФК Берое в Стара Загора.  Петър Петров информира, че до края на 26-и кръг от първенството в елита /17 април / ще бъдат сертифицирани всичките 14 стадиона на клубовете от efbet Лигата. А официално ВАР ще заработи със старта на плейофната фаза на първенството, за  която още не е ясна точната дата, но се очаква да бъде в края на април.

Световната футболна централа ще наблюдава как функционира ВАР у нас, като мониторингът ще бъде следващите 4,5 години, до лятото на 2025 г., съобщи П. Петров. „Нямаме право на грешка, защото има жестоки санкции от страна на ФИФА“, добави мениджърът по реализиране на проекта.  

 „Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 хиляди евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 хиляди евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 милиона евро. Те имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 милиона евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна“, поясни председателят на специализираната комисия за въвеждане на ВАР.  Финансирането е осигурено от ФИФА, като БФС е избрал децентрализирания модел на ВАР, който е многократно по-евтиния от централизирания, стана ясно на пресконференцията.   

Квалификацията на съдиите за работа в новите условия е на високо ниво, увери Петър Петров. Всички те са минали обучение на симулатор тренажор. „За да получи сертификат всеки един от нашите рефери трябваше да ръководи два мача и да бъде два мача във ВАР стаята. Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка.С тях ще кандидатстваме за участие на Световното първенство през 2023 година в Австралия и Нова Зеландия. Трябва да им подсигурим календар“, каза още председателят на комисията за ВАР.  Той коментира и преимуществото на системата, въпреки, че показаното на монитора не задължава главния съдия на мача да промени решението си, ако записът показва различна ситуация за отсъждане.  „Хубавото на системата е, че дава на главния съдия да отиде и да види от няколко ъгъла. Отивайки до монитора за проверка той има право на втори шанс и може да промени своето решение, ако прецени, че трябва да го промени. Той ще вземе окончателното решение. Възможно е да не промени решението си. ВАР няма да има отношение относно накъсването на играта. Ще видим в реална обстановка докъде сме стигнали и дали ФИФА ще ни одобри“, каза още Петър Петров.

Всъщност допълнителните рефери не се включват при всяка спорна ситуация. Има четири ситуации, при които трябва да се включат асистентите задължително и да сигнализират на главния съдия: при отбелязан гол (дали е редовен), при отсъждане на дузпа, при червен картон, при сгрешена идентичност на футболист /картон за грешен футболист/.  След като получи информация от стаята с допълнителните арбитри, реферът има право или да приеме решението на ВАР, или пък да отиде до специално оборудвания монитор край тъч линията, на който да разгледа дадената ситуация. Крайното решение обаче се взима от главния съдия винаги.