Борис Георгиев получи 3000 лв. за сребърния медал в Ташкент

Борис Георгиев получи 3000 лв. за сребърния медал в Ташкент

„Съжалявам, че не чухме българския химн и то точно след 3-ти март“, каза джудистът

Днес в Пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов връчи премия от 3000 лв на вицешампиона на турнира от Големия шлем в Ташкент,Узбекистан Борис Георгиев /кат. 100 кг/. Така ръководството на централата в лицето на доц. Стоилов и на вицепрезидента Даме Стойков за пореден път доказаха, че стимулират всеки един спечелен медал на международно състезание и то със собствени средства, осигурени от спонсори на федерацията, а не от държавата. Сребърният медалист благодари за подкрепата на федерацията, която му дава шанс да участва в най-големите състезания, както и на своите треньори – в националния отбор Атанас Герчев и личния наставник Стоян Велев. „Успехите на Ивайло са вдъхновяващи за мен“, разкри новата голяма надежда на родното джудо Борис Георгиев какво е въздействието върху него на най-класния ни състезател при мъжете Ивайло Иванов.

Талантливият състезател от Сливен Борис Георгиев, който преди 2 години се дипломира в Академията на МВР в Симеоново, записа най-големия успех в спортната си кариера досега на турнира от Големия шлем по джудо в края на миналата седмица /5-7 март/. Той елиминира по пътя към финала един от най-класните състезатели в света, египтянина Рамадан Дарвиш, 12-и в олимпийската ранглиста с 3845 т актив досега и квота за Токио. Българинът, който също е световен и европейски шампион при полицаите за 2019 г, най-напред се справи с поляка Каспер Шчурковски. „Той ми е на късмет. На Европейското в края на 2020 г също той ми се падна“, върна малко лентата назад джудистът, когато през ноември 2020 стана 5-и на Стария континент в Прага. Преди три дни нашият пратеник надви в Ташкент и двама съперници от домакините, за да се класира за финала, където го чакаше сънародникът ни Тома Никифоров, който се състезава за Белгия. „Приятели сме, много добре се познаваме, но емоция нямаше. Бях спокоен преди финала. Залогът е олимпийска квота и всеки се бори за победа“ сподели днес Борис Георгиев, който буквално очарова медиите с дар слово. „Съжалявам, че не чухме българския химн и то точно след 3-ти март“, изрази разочарованието си от загубения финал сребърният медалист при 100-килограмовите в узбекистанската столица. „Подкрепата от България беше смайваща. С мен се свързаха хора, за които никога не съм предполагал, че могат да се интересуват от моето представяне“, каза още талантът на татамито.

„Щастлив съм, че нещата тръгват не само около Ивайло и Янислав. Борис беше невероятен. Силно се надявам, че ще вземе квота“, обобщи старши треньорът на националния отбор Атанас Герчев. Той поясни, че сега Борис Георгиев има 1100 т, ако събере 2000 т, това ще му гарантира олимпийска квота. При 1850 т вече е в зоната на квотите и е много вероятно също да успее да си осигури място. Това може още в края на месеца /26-28 март/да го постигне, ако повтори сребърното си завоевание на турнира от Големия шлем в Тбилиси, Грузия. Седмица по-късно /1-3 април/ идва ред на надпреварата от същия ранг в Анталия, Турция. Третият турнир от Големия шлем е в Казан, Русия е в началото на май – 5-7. Междувременно в календара е предвидено Европейското първенство в Лисабон, Португалия /16-18 април/, което носи още повече точки при класиране на челните позиции. Проблемът е, че време за подготовка няма, заяви старши треньорът Герчев. Календарът е толкова сгъстен, че състезанията са едно след друго.

В Тбилиси най-класният ни състезател Ивайло Иванов няма да участва, тъй като той си е подсигурил вече олимпийската квота, но ще се яви на следващия турнир в Анталия, стана ясно днес. За грузинската столица ще пътуват Янислав Герчев, Божидар Темелков, Марк Христов, Борис Георгиев и Даниел Дичев. Най-добрата ни джудистка при жените Ивелина Илиева /57 кг/ ще пропусне турнирите и направо ще участва на Европейското първенство в Португалия. Тя ще бъде само на 3-дневни лагери в Тбилиси и Анталия, съобщи доц. Румен Стоилов, който е и един от директорите в състава на Изпълнителния комитет на Европейския съюз по джудо.