„Кралицата на фуете“ Боряна Калейн с наградите за спортист на месеца

„Кралицата на фуете“ Боряна Калейн с наградите за спортист на месеца

Грацията с леки промени в съчетанията  за Световната купа в София

Днес пресклуб „България“ връчи наградите за спортист на февруари  на талантливата гимнастичка Боряна Калейн, която спечели пълен комплект медали на всички уреди на турнира Гран При в Москва – злато на бухалки, сребро на лента и бронз на топка и на обръч. На церемонията присъства и личната треньорка на шампионката Марияна Памукова, с която Боряна прави първите стъпки в залата още като 6-годишно момиченце. В традиционната месечна анкета, Боряна събра гласовете на 18 от общо 21 редакции. По един глас имат носителите на Купа „Страндажа“ по бокс Стойка Кръстева и Радослав Панталеев, както и звездата на родната фехтовка Йоана Илиева, която извоюва златото на сабя на силния международен турнир „Аспарухов меч“.

Боряна Калейн благодари за избирането й за спортист на месеца и обеща да си носи в багажа винаги бижуто „Златна България“, което днес получи.

“Благодаря за това огромно признание за нашия общ труд. Изненадана съм, защото в България има много талантливи спортисти. За мен е чест! Надявам се да продължа да нося успехи за България”, каза Калейн по време на награждаването.

Личната й треньорка Марияна Памукова също благодари за оценката на медиите.

“Благодаря на журналистите за признанието, което тя получава, защото то е голямо. Пожелавам на българския спорт да има все по-голяма конкуренция и все по-големи успехи”, каза наставничката Памукова.

Възпитаничката от клуба по художествена гимнастика „Левски- Триадица“ призна, че „Кралица на фуете“ е най-хубавото определение, което е чувала за себе си, защото е голямо признание да го чуеш от руски коментатори.  С феноменалното си изпълнение на бухалки в руската столица нашата състезателка остави зад себе си фаворитките Арина и Дина Аверини .

Двете сестри няма да участват на Световната купа в София /26-28 март/, но това няма значение, тъй като “който и състезател да дойде, за нас всички са конкуренция. Ние ще подходим с най-голяма отговорност”, коментира треньорката Марияна Памукова. Тя е направила леки промени в съчетанията на Боряна за предстоящата надпревара в зала „Арена Армеец“. Боряна сподели, че е много развълнувана да играе пред родна публика, макар че сигурно в залата няма да има зрители. „Състезанието си е състезание, със или без публика. Това е отговорност, която не може да се пренебрегне. Доста по-трудно е без публика, защото тя носи адреналин“, каза синеоката красавица. След турнира на родна земя предстоят още три състезания за Световната купа –  в Ташкент, Песаро и Баку, но едно от тях Боряна ще пропусне, като още не е решено кое ще е то, уточни М. Памукова. След това в календара идва ред на Европейското първенство във Варна.

Мечтата на Боряна е да се качи на почетната стълбичка на Олимпийските игри в Токио. Грацията има в кариерата си досега три бронзови медала на Европейското първенство 2019 г, както и сребърен медал отборно на Световното първенство 2018 г /заедно с Невяна Владинова и Катрин Тасева/ . Тя сподели, че не може да каже кой медал е най-изстрадан, „защото във всеки момент може да се случи нещо, което да е камък на пътя“.

Боряна Калейн съобщи, че вече й е поставена първата доза ваксина срещу Covid-19. „За мен и за моите треньори така ще бъде по-спокойно”, коментира „Кралицата на фуете“.