Людмил Хаджисотиров: „Триумфът за Купата няма да ни главозамае, целта е титлата на НБЛ“

Людмил Хаджисотиров: „Триумфът за Купата няма да ни главозамае, целта е титлата на НБЛ“

Това заяви днес в Пресклуб „България“ старши треньорът на баскетболния клуб Рилски спортист Людмил Хаджисотиров два дни след като отборът надигра категорично на финала Левски Лукойл с 87:69 в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище. Преди това самоковският гранд победи на четвъртфинала Академик Пловдив с 87:78, а на полуфинала разгроми Балкан Ботевград с историческото  90:48. Това е 3-та Купа на Рилски спортист в рамките на 5 години, но разликата е, че този път го направиха по безапелационен начин.

На пресконференцията днес взеха участие още президентът на клуба Петър Георгиев и състезателите Павлин Иванов, Нико Карвачо, Брендън Браун и капитанът Златин Георгиев.  

„От 30 години правим баскетбол, но не сме толкова популярни колкото някои други клубове. Аз мисля, че по-добро място за баскетбол от Самоков няма, и ние го доказваме това не само с резултатите на мъжкия отбор – те са безапелационни, за което благодаря на всички треньори в школата, в клуба. Ние направихме една селекция и сплав от българи и чужденци, която мисля, че нито един отбор в България не е правил досега. Всички да се борим за един по-добър баскетбол, който заслужава България. Българският баскетбол беше много по-известен в Европа и света преди 20-30 години. Всички искаме да има по-добър баскетбол в тая държава“, започна Георгиев.

„Благодаря на играчите, които полагат големи усилия за това, което се случва, на щаба, с който работим. Наистина тази година, когато правихме селекцията, имахме като идея да наблегнем на чисто човешките качества на играчите. Имахме шанса да привлечем много талантливи момчета като Павлин Иванов, Алекс Симеонов, Деян Карамфилов. Ники Георгиев, който за първа година е в по-силен отбор, Златин Георгиев като капитан, който балансира отлично нещата в отбора. Важно беше за нас да запазим един от чужденците от миналата година – нашият плеймейкър Брендън Браун. Всички отбори се целят в опитни чужденци с успехи, но ние имахме късмета да вземем Нико Карвачо и Трей Портър, които играят с много мотивация. Смятам, че като идеи и стратегия дават много добри резултати, дай Боже така да продължаваме“, коментира наставникът Хаджисотиров.

Присъстващите играчи бяха единодушни, че Рилски спортист е доминирал и в трите мача за Купата. Иванов, Карвачо, Браун и Георгиев подчертаха, че отборът няма да подцени ситуацията и всички осъзнават отлично какво им предстои – борба  в първенството за титлата на Националната баскетболна лига и двубоя с Парма (Перм) в осминафиналите на Фиба Европа Къп следващия вторник .

„Моите цели съм ги поставил преди 30 години, никога не съм мислел, че можем да стигнем дотук. Всички имат идеални условия за развитие в Самоков. Пандемията ни попречи, но продължаваме да тренираме. Всичко това ме амбицира да създавам още по-добри условия, в това число и новият спортен комплекс, който строим в момента“, добави президентът на клуба. П. Георгиев разясни, че 1/5 от комплекс „Самелион“ е вече изграден. Внушителният обект включва 2 зали, 2 хотела и 30 къщи, открит и закрит плувен басейн и възстановителен център. Локацията е идеална – Самоков е на 9 км от планината Рила и известния курорт „Боровец“, на 1000 м надморска височина и само на 50 км от летище „София“.   

„Мисля, че ние сме в доста добър ритъм в момента. Наистина, отборът на Парма (Перм) е доста високо ниво. Високоръстов, целият щаб е литовци, имат сърбин, латвиец, американец – гард, и доста силни руснаци. На нас всяко високо тяло ни трябва, но Ники Георгиев липсва заради контузия. Въпреки това, Златин Георгиев очаквам добре да компенсира. Това е един шанс за нас, едно предизвикателство. Убеден съм, че ще се борим и ще играем много здраво. В един мач всичко може да се случи. Дай Боже да сме здрави, да имаме късмет и всичко, което зависи от нас да го направим по най-добрия начин. Всички се надяваме. Би било страхотно за българския баскетбол – наистина ще е нещо чудесно, дай Боже и двата отбора да продължим напред“, сподели Хаджисотиров очакванията си за предстоящия двубой с Парма и вероятността тимът да играе с Балкан в следващата фаза на Фиба Европа Къп.

Най-трудната част на сезона предстои, акцентира Л. Хаджисотиров. Убедителното превъзходство на Рилски спортист в турнира за Купата се дължи на по-добрата игра срещу конкурентите Балкан и Левски, а не на по-добрата селекция, стана ясно на пресконференцията. „Селекцията не е гаранция, а предпоставка“, добави специалистът. Той недвусмислено заяви, че отпускане след триумфа за Купата няма да има, защото следващата цел е шампионския трофей в НБЛ.