Росен Барчовски и националният отбор по баскетбол с наградите за треньор и отбор №1 на месеца

Росен Барчовски и националният отбор по баскетбол с наградите за треньор и отбор №1 на месеца

„Рилски спортист е фаворит за титлата в НБЛ“, заяви треньорът

Старши треньорът на националният отбор по баскетбол мъже Росен Барчовски и  капитанът на тима Чавдар Костов днес получиха наградите за треньор и отбор №1 на февруари. В анкетите, организирани от Пресклуб „България“ сред спортните редакции и медии, специалистът и представителния тим на страната ни събраха 19 от общо 21 гласа. Изключително високата оценка на журналистите е заслужена за класирането на отбора за Европейското първенство 2022 г точно след 10-годишна пауза.  За Росен Барчовски значката „Златен трикольор“ за треньор на месеца е трета поред. Първата е при избирането му за №1 през септември 2004 г, когато националите също се класираха за ЕП, следващата е точно преди 5 г начело на БК Рилски спортист след  спечелената Купа на България.  Три са и наградите назад във времето за националния отбор по баскетбол.  Днес специално изработеният плакет за отбора на февруари бе връчен от регионалния мениджър на “Burnit Sun System” Цветелин Конов.

Селекционерът на България по баскетбол Р. Барчовски  посвети наградата си за Треньор на месец февруари на своите колеги, които работят с подрастващи.  „Досега не съм го казвал, но посвещавам този успех на треньорите в клубовете. Треньорите на тези момчета по места, треньорите на подрастващите. Те не са само треньори, те са възпитатели и педагози, те са като родители и настойници на тези деца. Това е посланието ми“, каза развълнуван след церемонията авторитетният специалист, който само  преди две седмици отказа оферта за работа в чужбина.

  „Винаги е приятно, когато се получават награди. Това е приз за добре свършена работа. Мисля, че е напълно заслужена. Надявам се и занапред да получаваме такива награди. Това трябва да ни мотивира, да мотивира момчетата, които бяха в Рига, а и тези, които не бяха с нас в този прозорец, да тренират и живот и здраве, да се представим добре на европейското първенство“, смята Чавдар Костов.  Той бе част от представителния ни тим и през 2011 г. „Много неща могат да се научат за тези десет години от последното ни участие на европейско първенство. В националния отбор се сменят доста играчи, но главното е отборният дух. Все пак играем за България, а не за клубен отбор и мачовете са на много по-голямо емоционално ниво. Всеки дава всичко от себе си на терена, за да може България да се класира на голям форум. Мисля, че това е главното – отборът игра с много голямо сърце през всички тези години, въпреки че не сме се класирали по-рано на европейско. Тази година имаше страхотна атмосфера в отбора и голямо желание за победа, което го показахме и на терена срещу Латвия“, направи равносметка капитанът.

Селекционерът Барчовски е сигурен, че лъвовете ще прескочат първата фаза на Евробаскет 2022. За жребия в края на април той обясни, че му е много трудно да посочи предпочитани отбори. „Има една специфика, защото групите ще са в четири държави, като домакинът ще си бъде съответно там. Това са Грузия, Чехия, Германия и Италия. Понеже очаквам да продължим във втория етап, който е в Берлин, може би най-добре е да сме в Германия, за да не се придвижваме много, а и там е приятно място за спорт и въобще за живот“, добави Р. Барчовски.

Селекционерът на България коментира и завършилия турнир за Купата на България, както и първенството в НБЛ. Триумфът на Рилски спортист за Купата не е изненада. Той е най-добрият отбор под коша и това го виждат всички. Изненада са големите разлики в резултата срещу съперниците /Академик Пловдив, Балкан Ботевград и Левски Лукойл/, заключи Р. Барчовски. Той е непоколебим в прогнозата си, че в спора за титлата на НБЛ „фаворит е Рилски спортист към този момент. Ако се запазят здрави и играят по този начин, много трудно някой ще ги мръдне от първото място, но това трябва да амбицира другите. Левски Лукойл, Балкан и Берое, а също и Академик Пловдив и Черноморец са доста стойностни отбори. Равностойно е първенството. Нищо не се знае“, смята Барчовски. Той подчерта, че конкуренцията е много важна за всички. Тя е от полза и за националния отбор. „За България Националната баскетболна лига е най-силното първенство и то е на средно европейско ниво, което е добре“, завърши Барчовски.