Венци Стефанов е против извънреден конгрес на БФС, иска редовен

Венци Стефанов е против извънреден конгрес на БФС, иска редовен

Има достойни членове на Изпълкома за президентския пост

Това заяви днес в пресклуб „България“ президентът на ПФК Славия и член на ръководството на футболния съюз Венцеслав Стефанов. Трябва да бъдем пестеливи!, призова шефът на белите и конкретизира, че не е необходимо сега да бъде похарчен 1 млн. лв за извънреден конгрес и след 8 месеца да извадят още 1 млн., за да бъде проведен редовен конгрес с 4-годишен мандат на ръководството. Извънредният конгрес е излишен, категоричен бе В. Стефанов. Той за пореден път се въздържа да посочи чия кандидатура би подкрепил за президентския пост на БФС, но ясно заяви, че не одобрява никого сред досега заявилите амбиция – бившият шеф на Нефтохимик Христо Порточанов, президентът на Марица Христо Христов и бизнесменът Петър Величков. Все пак, опитният футболен шеф посочи, че сред членовете на Изпълкома има достойни хора.   

Ако В. Стефанов бъде преизбран в бъдещия Изпълком, той ще настоява за въвеждане на строга финансова отчетност в интерес на детския и аматьорския футбол.  Първенството да премине под егидата на Професионалната футболна лига е другата промяна, на която ще държи Венцеслав Стефанов.

Президентът на най-стария столичен клуб се присъедини към мнението на големия футболист от златното поколение Цанко Цветанов /сега член на УС на ФК Етър/ да се въведе огромна глоба от порядъка на 10 000 евро, както е в Кипър, за всеки, който си позволи да коментира работата на съдиите, но поиска и ответна мярка спрямо всеки съдия, навредил  сериозно на футболен отбор. Стефанов похвали реферите Станислав Тодоров от Шумен и Георги Кабаков от Пловдив, както и шефа на съдийската комисия Костадин Гергинов. „Той е читав човек, но има много тежко наследство, което трябва да преодолее“, обобщи президентът на ПФК Славия.

В. Стефанов изрази и съгласие  /макар и с уговорка/ с коментара на още един именит футболист от златното поколение Красимир Балъков. В навечерието на мача България-Швейцария миналата седмица главният мениджър на ПФК ЦСКА 1948 сподели, че „четвъртото място в САЩ 94 е именно причина за дълбокото пропадане. Успехът е много, много опасен  и може да Ви накара да станете мързеливи.  Точно това се случи в България. Не успяхме да изградим национална концепция. В резултат на това пострадаха няколко поколения български футболисти“, заключи Балъков. „Не се ли върне искрата у децата в училищата, по селата, по улиците и в парковете, няма как да се радваме на успехи на националния отбор.  Масовият спорт роди поколението на Балъков“, заяви В. Стефанов. Той припомни, че винаги на заседанията на Изпълкома е настоявал да се стимулира включването в игра на български футболисти за сметка на чуждестранните. Дори има идея за целево финансово възнаграждение на всеки отбор, който използва млади български играчи в продължение на цял мач.

Венцеслав Стефанов посъветва старши треньора на националния отбор Ясен Петров да погледне към млади качествени футболисти.  „Аз лично смятам, че е пренебрегнал много качествени футболисти и ако го видя, ще му го кажа в очите. Не искам да звучи така, че няма от Славия в националния отбор. Така е преценил, така е решил. За мен между Ради Кирилов и Шивача /б.а. Момчил Цветанов/ разликата е между Лом и Лондон”,  допълни той.  За предстоящия мач утре срещу Северна Ирландия Стефанов прогнозира, че може да победим и да вземем три точки, ако Ясен Петров направи някои промени.

„Има една игра на карти „Предизвестена смърт“ – така В. Стефанов коментира уволнението на Бруно Акрапович от треньорския пост в ЦСКА. Босът на ПФК Славия каза, че не е изненадан от случилото се. „Баба ми едно време казваше, че камъкът си тежи на мястото. Акрапович си беше извоювал позиции в Локомотив Пловдив и там ставаше това, което казваше. В ЦСКА не беше точно така“, завърши В. Стефанов.