София е домакин на 2 олимпийски квалификации по модерен петобой

София е домакин на 2 олимпийски квалификации по модерен петобой

„От  7-ми до 11-ти  и 15-ти до 18-ти април в София ще се проведат две от общо три Световни купи за мъже и жени по модерен петобой за 2021 г. За първи път в историята на този спорт в света една държава е домакин две Световни купи, които са квалификации за олимпийските игри в Токио“, каза на специалната пресконференция преди началото на престижните състезания президентът на БФ Модерен петобой Андрей Кузманов.

Надпреварите се очертава да бъдат изключително интересни и оспорвани. У нас пристигат най-добрите състезатели от цял свят, като до момента има потвърдени заявки за 430 участници от 41 държави, което е рекорд. Плуването ще бъде на басейн „Диана”, фехтовката в специално обособена зала в хотел „Маринела”, а бонус рунда, бягането, стрелбата и конната езда ще бъдат  на официалния терен в Националната спортна академия „Васил Левски” .

“Реално за нас Световните купи започнаха, защото пристигнаха първите спортисти от Япония, САЩ, Египет, Беларус, Украйна, Швейцария, Гватемала, Аржентина, Корея, Мексико и Грузия. Те ще се подготвят на лагер до началото на първите квалификации. Правим много промени по организацията в условията на пандемията от коронавируса. С оглед на безопасността на състезателите бе взето решение   дисциплината фехтовка да бъде в хотела, в който ще бъдат настанени всички делегации. Ограничаваме максимално излизанията и всичко ще бъде строго регламентирано. Целият хотел ще бъде затворен за външни лица и сме готови със залата за фехтовка по всички стандарти. Самите състезатели и официалните лица ще могат да излизат от хотела само за състезания и тренировки. Много е трудно в тази ситуация, но целият екип работим денонощно по организацията на двете Световни купи.  Ще се наложи да направим около 1500 PCR теста”, сподели пред  репортерите  Андрей Кузманов. Той допълни, че 2/3 от квотите за Олимпийските игри в Токио вече са спечелени, остават още по 10 квоти за мъжете и жените. Всяко състезание носи определен брой точки за състезателя в зависимост от мястото, на което се е класирал. Двете Световни купи у нас са от най-голямата категория и носят максимален брой точки. След световното първенство, което бе преместено от Минск в Кайро, ще станат ясни всички петобойци, които ще вземат квоти за Токио. Те се получават от регионални турнири или по ранглиста, но световните шампиони в Египет директно ще вземат квота.

По регламент в Световната купа  всяка страна има право да участва с по четирима мъже и жени, но за домакините се прави изключение, затова България ще участва с деветима петобойци. Световната и европейска шампионка от преди две години при девойките Светла Згурова и Ралица Митева ще ни представят при жените, а Радослав Стойчев, Тодор Михалев, Денис Колев, Явор Пешлеевски, Емил Грозданов, Любомир Германов и Александър Върбанов са в мъжката надпревара.

Старши треньорът на националния отбор Владимир Кузманов поясни, че нашите състезатели са добре подготвени и могат да преминат квалификациите, но в модерния петобой няма нищо сигурно до последния момент. Нашите състезатели са амбицирани да се представят много добре и знаят, че това е техния шанс е не трябва да го изпускат. Четирима от тях се върнаха от състезание в Унгария миналата седмица и продължават подготовката си у нас. Той поясни, че 40 селектирани коне ще направят специален тест на паркура ден преди първото състезание, от които ще останат 30 за двете надпревари.

„В модерния петобой всеки състезател тегли жребий за коня, с който ще се състезава. Всеки има възможност в рамките на 20-30 минути да опознае коня. Но всичко е въпрос на късмет – някои коне по-бързо свикват и изпълняват командите, други по-трудно. Затова в нашия спорт и олимпийски, и световни шампиони в някои състезания не могат да се класират дори за финалите“, уточни Владимир Кузманов.

Световната  и европейска шампионка за девойки Светла Згурова каза пред репортерите, че подготовката й върви много добре, тя е напълно готова за състезанието и очаква да се класира за финал. Бронзовият медалист от щафетата на Световното първенство в Мексико Тодор Михалев допълни, че всички в отбора са амбицирани да дадат най-доброто от себе си, пък „каквото сабя покаже“.