Иван Иванов: Очаквах 5 титли и още медали. След Олимпиадата напускам, но ще помагам на отбора.

Иван Иванов: Очаквах 5 титли и още медали. След Олимпиадата напускам, но ще помагам на отбора.

С цели 19 медала /8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови/ общо в изтласкването, изхвърлянето и в двубоя приключи националният ни отбор своето участие на Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. С титла на почетната стълбичка стъпиха Надежда Мей-Нгуен /45 кг/, Ангел Христов /55 кг/ и Стилян Гроздев /61 кг/, до тях се наредиха вицещампионите Ивана Петрова /45 кг/, Карлос Насар /81 кг/, Христо Христов /109 кг/ и бронзовият медалист Валентин Генчев /67 кг/.  На косъм от медалите в двубоя останаха Божидар Андреев /73 кг/, с бронз в изхвърлянето и Дейвид Фишеров /102 кг/, който спечели сребро в изтласкването. България е първа и по нации при мъжете, а в общото подреждане е втора. Това е най-доброто представяне на страната ни на Европейско първенство от 17 г. насам.  

За равносметката след европейския триумф и очакванията за бъдещето в олимпийската година днес в Пресклуб „България“ гостуваха старши треньорът на националния отбор Иван Иванов, личният треньор на Божидар Андреев Пламен Братойчев, шампионите и медалистите с изключение на Ивана Петрова и Валентин Генчев.  „Очаквах 5 титли и още медали“,  заяви пред репортерите Ив. Иванов. Той посочи пропуснатия шанс шампиони да станат Божидар Андреев и Христо Христов. Според наставника Божидар е прегорял по-бързо и затова е без медал в двубоя, но това пък ще го амбицира отсега нататък да покаже способностите си на Олимпийските игри.    Личният треньор на Божидар Андреев – Пламен Братойчев, сподели, че възпитаникът му е имал проблеми в самия ден на състезанието. „Липсата на състезания повече от година си доказа своето значение. Подготовката на Божидар мина доста добре, той постигна много добри резултати, но последните седмици малко се наруши подготовката, в самия ден на състезанието имаше други проблеми“, поясни специалистът.

„Не съм доволен от резултата си на Европейското първенство“, самокритично добави Божидар, но смята да се пребори с конкуренцията. Божидар Андреев, Христо Христов и Стилян Гроздев са състезателите, които ще спорят за олимпийските квоти. Един от тях ще отпадне, тъй като квотите за нашата страна са две. Кои ще определи старши треньорът Иван Иванов ще стане ясно в края на май след Световното първенство за юноши в Ташкент. На форума ще участва Христо Христов.

Само след 4 дни, в неделя, ще бъде подновена подготовката на националния отбор, съобщи Иванов. Лагерите ще се редуват през 20 дни  в 4-те спортни центъра, както и досега  – Дианабад, Белмекен, „Спортпалас“ във Варна и с. Нови извор.  Националният треньор благодари специално на министър Кралев за подкрепата и за осигурените отличния условия за подготовка в трудната обстановка на пандемия. Пандемията лиши щангистите ни от възможността да покажат класата си на голямо състезание  повече от година и половина.

Иванов отново заяви, че ще се оттегли от поста си след Игрите в Токио. “Първо искам да кажа, че нямам намерение да остана в отбора – май месец стават 10 години откакто съм начело на този отбор, и вече съм прекалено изморен. Вече бях заявил, че след Олимпиадата ще се оттегля. Няма да оставя никого, ако следващото треньорско ръководство иска да помагам, ще помагам, сигурно няма да имат нищо против“.