След добрия сезон Катя Дафовска очаква пълни отбори за Пекин 2022

След добрия сезон Катя Дафовска очаква пълни отбори за Пекин 2022

Днес в пресклуб „България“ президентът на родната федерация по биатлон, олимпийската шампионка от Нагано’98 Екатерина Дафовска изрази задоволство от постигнатите  резултати на националните ни състезатели през сезона в стартовете за Световната купа и Световното първенство. В пресконференцията участваха и световният вицешампион и Спортист на 2019 г. Владимир Илиев и световната вицешампионка при жените до 23 г Милена Тодорова.  

Особено внимание заслужават 12-ото място на Владо на Световното първенство в Поклюка, Словения и най-вече 9-ото му място в спринта на Световната купа в Йостерсунд, Швеция, както и 8-мото място на Милена в същата дисциплина на същото състезание, което е най-добрия  резултат в кариерата й до момента.  Всичко това биатлонистите успяха да извоюват след преживяното сътресение  с положителните тестове на отбора за КОВИД-19 и наложената карантина през януари в Оберхоф, Германия, както и отстраняването на треньора Александър Касперович от състезания до края на същия месец. Самото начало на сезона също бе съпътствано от проблем с по-късното пристигане на двамата руски треньори. 

„Резултатите ми дават мотивация  за следващия сезон“, сподели днес Милена Тодорова. „Много добре вървят нещата с треньорите, разбираме се отлично“, добави талантливата биатлонистка.

„Доста сложен сезон беше този. Очаквах по-добри резултати, но гледам напред.  В началото имахме проблеми. Новите треньори подходиха по-предпазливо към мен. Дадоха ни време да свикнем. След това напълно здрав бях затворен с карантина в една стая. После се контузих, вероятно от обездвижването“,  разказа Владо Илиев.

Катя Дафовска също подчерта ролята на треньорския тандем Александър Касперович-Виталий Норицин за добрите резултати този сезон и отличната комуникация с тях. Олимпийската шампионка не скри надеждата си да задържи специалистите на работа тук и след Олимпийските игри през февруари догодина в Пекин. Тогава изтича договорът на двамата руснаци с БФ Биатлон.

Подготовката за следващия сезон ще започне на 11 май. Ако и през следващия сезон 2021/2022 г задържим постигнатото, ще имаме пълни отбори на Олимпиадата в китайската столица т.е. 4-ма мъже и 4 жени, така както участвахме и на Олимпийските игри в Пьонг Чанг 2018 г, изрази  своето очакване Дафовска. „Има обаче една друга разлика и тя е, че преди Пьонг Чанг разполагахме със 150 хиляди лв повече бюджет отколкото сега“, продължи олимпийската шампионка и шеф на биатлона. Тя  си обяснява причината за това с кризата в държавата и недостига на финансови средства, тъй като биатлонът има сребърен медал при мъжете на Световно първенство през 2019 г, както и други отличия в сегашния олимпийски цикъл. „Може би само на Балканите пари се дават за спорта след спечелени медали. Нормалната практика е в обратен ред“, допълни Владо Илиев.  

Екатерина Дафовска похвали силните изяви на младата генерация, която ще е следващото попълнение на националните отбори за мъже и жени. Олимпийската шампионка е впечатлена от представянето на Валентина Димитрова и Лора Христова.  Двете девойки влязоха в топ 10 на Световното първенство в Австрия.  „Мога да кажа, че в бъдеще се оформя един много добър женски отбор, който ще бъде окомплектован след Олимпийските игри в Пекин. Дотогава планираме само едно момиче и това е Лора Христова, да премине при жените“.

Относно планираните подобрения  на материалната база, Екатерина Дафовска сподели, че министър Кралев е изпълнил обещанието си и ММС е отпуснало средства за ролбан в Троян. Проблемът е, че се бавят много процедурите за изграждането на обекта, който се оскъпява по тази причина и вече са необходими 1 млн. лв, поясни  председателят на БФ Биатлон. В Самоков общината участва с 50 на сто заедно с ММС в реализацията на проекта за ролбан. Тези подобрения са необходими, защото търсехме къде децата да карат по асфалтовите пътища в селата наред с автомобилите, завърши Ек. Дафовска.