Волейбол: След 7-та поредна титла Марица Пловдив търси конкуренция в битката с рекордите

Волейбол: След 7-та поредна титла Марица Пловдив търси конкуренция в битката с рекордите

След 7 поредни шампионски трофея и още толкова Купи на България,  във ВК Марица Пловдив си дават сметка, че победите и наградите щяха да са още по-сладки в условията на по-голяма конкуренция.  Това сподели днес в пресклуб „България“ мениджърът на лидера в женския ни волейбол Борис Халачев. Отборът вече подобри рекорда на Левски от 60-те години на ХХ век със спечелени 6 титли и е само на крачка да се изравни с рекорда на сините за общо извоювани 8 титли. Първенството сега обаче е слабо и пловдивчанки не са застрашени по пътя към върха.

„Нямаше изненада в отборите и си дадохме сметка, че няма да имаме проблеми за титлата и Купата. Затова насочихме вниманието си към Шампионската лига, но за жалост не успяхме да подобрим представянето си досега“, каза Халачев. Той се надява спонсорите и общината да продължат да ги подкрепят така, че следващия сезон маричанки да постигнат поне това, което направиха този сезон.  

Старши треньорът Лазар Лазаров сподели, че не се е чувствал притеснен, наследявайки на поста Иван Петков, с когото ВК Марица жънеше успехите си  години наред. Двамата са работили дълго време заедно и в националния отбор. 

„Щастието не е рутинно. Участвала съм в спечелването на всичките 7 титли. Първите не бяха лесни. Помня ги. Най-тежкото през този сезон за мен беше, че заради КОВИД-19 играхме пред празни трибуни. По същата причина не успяхме да изиграем и няколко контролни срещи. Надявам се на Евроволей през септември да има 30 или 50 на сто публика  “, каза либерото Жана Тодорова, която е и посланик на първенството на Стария континент.

Халачев апелира към държавата да преразгледа решението за забрана на публика в спортните зали.  

„За мен това е втора титла с Марица. Тежко е да играеш без публика. Имам големи очаквания за Евроволей“, каза Мирослава Паскова – посрещач в отбора. Тя сподели още, че се надява националният ни женски отбор да спечели медал.

Двете волейболистки подчертаха, че имат силна мотивация за победи въпреки слабото първенство на страната при жените и липсата на равностоен конкурент. „Ако един спортист е професионалист, трябва сам да си намери мотивация“, категорична е Жана. За Мирослава пък истинската битка между отборите е въпрос на време и човек трябва да е търпелив.

Борис Халачев подчерта, че БФ Волейбол организационно прави каквото може, за да се подобри равнището на женския волейбол. Правилна стъпка е решението двата финала от първенството, при мъжете и жените, да се играят на едно и също място. Това безспорно привлича по-голям интерес към надпреварата, но ролята на държавата е незаменима, категоричен е мениджърът на Марица Пд.        

„Проектът за изграждане на клуба е заложен преди 15 г. от Иван Петков, който запали и мен“, върна лентата Халачев. „Ние сме щастливци, но с отделни случаи няма да стане, трябва намеса на държавата, трябва държавата да помага повече на спорта, аз не казвам, че не помага, но трябва повече“, продължи Халачев, който е и член на ръководството на Националната волейболна лига.  

ВК Марица има изградена много добра детско-юношеска школа и желанието на малките да тренират волейбол е толкова голямо, че клубът изпитва затруднения с базата, стана ясно още на пресконференцията. „ Имаме две тренировъчни зали, а те не ни стигат. Иначе проблем с недостиг на треньори нямаме“, поясни Б. Халачев.

Волейболистките ще започнат подготовка за следващия сезон през август, но приоритет първо е Евроволей, тъй като състезателки на Марица са в националния отбор.