Федерико Варела: С Любо Пенев във всеки мач играем за победа

Федерико Варела: С Любо Пенев във всеки мач играем за победа

На специална церемония в Пресклуб „България“ халфът на ЦСКА Федерико Варела бе  награден за Играч №1 на 26-ия кръг на efbet Лига. Аржентинецът получи 8 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 19 футболни треньори и специалисти, а след него останаха Вандерсон (Лудогорец) с 5 гласа, Емануил Манев (Царско село) с 3 гласа, Жорди Кайседо (ЦСКА София) има 2 гласа, а Жул Кейта (ЦСКА София) – 1 глас.

„Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен. Голямо удоволствие е да получа тази престижна награда. Това е отплата за моя труд и съм много щастлив“, каза Варела след награждаването и допълни:

„Работата ми е да давам пасовете. Имам честта да давам асистенции към нападателите, но това е ролята ми в отбора. Искам да вкарвам голове, но не по-малко важни са  асистенциите. Най-важното е отборът да побеждава. Работя всеки ден усилено и на всяка тренировка искам да показвам моите качества. Необходимо ми е доверието на треньора, за да го показвам и на терена. Откакто дойде Любо Пенев имам пет двубоя, което много ме радва. Имам доверието на треньорския щаб“.

Варела поясни, че тренира упорито, за да покаже най-добрите си качества.

„Тренировка след тренировка показвах качествата си. С ежедневният труд, който полагах, показах, че мога да изпълнявам моята роля в отбора и с това убедих треньора. С дебютния си мач дадох асистенция на Кайседо и оттам нататък се възползвах от възможностите. Нов съм и знам, че е необходима адаптация. Знаех, че когато получа възможност, няма да я изпусна. Радвам се, че станах важна част от тима. Постоянно се движа и се опитвам да търся празните пространства, за да давам асистенции на нападателите. Офанзивните ни играчи са перфектни и знаят, че когато се обърна, ще получат пас, за да напреднат още напред. Обичам тази игра, да намирам пространствата. Всеки ден се трудя много“,  каза  Варела, а на въпрос как се чувства в ЦСКА, отговори:

„Много съм щастлив в клуба. След  престоя ми в Испания, бях за малко в Турция, но заради проблеми с договора ми  станах свободен агент. Появи се възможност да дойда в ЦСКА и получих много добри референции за клуба. Знаех, че това е най-добрият отбор в България и не се замислих“.

Варела поясни, че с идването си като старши треньор на ЦСКА Любо Пенев е успял да мотивира всички футболисти да играят само за победа.

„Откакто дойде Любо Пенев, идеята е да спечелим всичко. Идват плейофите и ако развием нашата игра, ще се класираме на най-високото място. Финалът за Купата на България е много важен, но преди това имаме много мачове с преки конкуренти, които трябва да спечелим. Останах много впечатлен от феновете. Гледал съм видео каква атмосфера създават и колко помагат на отбора. Във всеки мач се чувстваме като у дома с тези привърженици. Забелязахме тяхното присъствие на мача с Левски, представям си, когато могат да напълнят стадиона – ще бъде невероятно“, добави той и заключи:

„Когато пристигнах в България беше трудно, защото жена ми бе в напреднала бременност. За щастие всичко мина добре и сега се наслаждавам на футбола. Позволява ми да давам най-доброто от себе си“.