Шефът на борбата Христо Маринов за Токио 2021: "Не е важно участието, важни са медалите!"

Шефът на борбата Христо Маринов за Токио 2021: "Не е важно участието, важни са медалите!"

Това заяви днес в Пресклуб „България“ шефът на родната борба след последната олимпийска квалификация в София миналата седмица, когато нашите състезатели спечелиха още 2 квоти за Токио – в класическия стил Айк Мнацаканян /77 кг/  и при жените Мими Христова /68 кг/. Така всичките ни представители на тепиха в японската столица това лято стават 7 – Миглена Селишка /50 кг/, Евелина Николова /57 кг/, Тайбе Юсеин /62 кг/, при мъжете в свободния стил Георги Вангелов /57 кг/ , а в класическия стил има още една спечелена квота, от Кирил Милов /97 кг/.

„Оценката е добра дотук. Искаше ми се да сме с още една-две квоти, но на Олимпийските игри се броят медали, не квоти. Благодаря на треньорите и на състезателите! Олимпийските игри са като 2 състезания:

  • да се класираш
  • да се реализираш

Може да участваш и да не направиш нищо. Важни са медалите“, обобщи президентът на федерацията Христо Маринов.

Старши треньорът на женския ни отбор  Петър Касабов изрази съжаление, че 6-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова не успя да сбъдне мечтата си да спечели олимпийска квота в борбата. „Тя се бори с разкъсана кръстна връзка“, поясни специалистът и добави, че не знае дали състезателката ще продължи с борбата или ще се откаже. Квотата на Мими Христова е дългоочаквана и беше извоювана по безапелационен начин, каза още Касабов. Тайбе Юсеин дълго време лекуваше контузия, но вече е изцяло възстановена и ще участва на 2 турнира преди Олимпиадата – в Полша и в Мадрид, стана ясно на пресконференцията.

Старши треньорът на класиците Армен Назарян похвали Айк Мнацаканян за всеотдайността му и подчерта важността на провеждането на много лагери, защото „не е важно участието, важни са медалите“, изтъкна двукратният олимпийски шампион, съгласявайки се с позицията на президента на федерацията. „По-рано щях да взема квота, но съдиите не ми дадоха“, разкри Айк. Той благодари на федерацията, на треньорите, на България за предоставената възможност да участва на олимпийската квалификация. Назарян обясни, че на 60 кг е заложил на бившия световен шампион Иво Ангелов, който не е успял да вземе квота. Попитан защо не е предпочел да пусне Едмонд Назарян, който миналата година стана европейски шампион на 18 г, треньорът поясни, че синът му е контузен и няма как да се бори с една ръка.

Утре борците заминават на лагер на Белмекен, след това ще продължат в Тетевен. Договорени са съвместни тренировки с гостуващи кубински състезатели, но за някои като Кирил Милов още се търси спаринг партньор.