С "Шанс за всеки" гимнастиката ще учи младите хора как да живеят и да успеят

С "Шанс за всеки" гимнастиката ще учи младите хора как да живеят и да успеят

Проектът стартира в 3 града, ще  се разгърне в 67

Бяла Слатина, Враца и Сандански са избрани за начало на проекта „Шанс за всеки“ под егидата на БФ Художествена гимнастика и с подкрепата на ММС.  Иновативният творчески продукт бе представен днес в пресклуб „България“ от вицепрезидента на централата Невяна Владинова, известната треньорка и инициатор на проекта Мариета Дукова, която е автор на наръчника за първи стъпки в гимнастиката и от Биляна Йотовска – диетолог и съставител на наръчника за здравословно хранене.

Основната цел на проекта е да се изградят трайни навици за социално отговорно поведение сред младите хора на възраст между 15 г и 29 г в рискова среда за въздействие на зависимости. Чрез получаване на знания за здравословен начин на живот и обучение за практикуване на гимнастика ефектът ще е превенция срещу различните зависимости. Във всеки град ще има една целева група от 15 души, които ще бъдат обучени на основни умения в гимнастиката от професионални треньори на федерацията. Предвиден е и семинар с психолог, спортни демонстрации във всеки от трите града, както и посещение на място в професионални гимнастически клубове в София.

Идеята е обучените млади хора в Бяла Слатина, Враца и Сандански след това да преподават знанията си на други и така гимнастиката да разширява своята популярност и да се практикува от все повече хора. 

„Спортът е едно училище на живота“, сподели Мариета Дукова и подчерта, че  се гордее не толкова с професионалните успехи на своята именита състезателка Симона Пейчева, колкото с възпитанието на дисциплина, упоритост, постоянство и силен дух, което е социалната функция на спорта. Така децата и младите се учат как да живеят и да успяват.

„В трите града няма художествена гимнастика, а всяко второ или трето момиченце иска да е гимнастичка. С проекта „Шанс за всеки“ искаме да  дадем възможност на желаещите да се обучат, а някой ден оттам може да излезе и шампионка“, каза Невяна Владинова. Тя благодари на Мариета Дукова за инициативата.

Замисълът на Мариета Дукова е още следващата година проектът да се реализира и в други градове на страната. Крайната цел е да обхване 67 града, разкри амбицията си уважаваната треньорка.