Щангистите и старши треньорът Иван Иванов обраха наградите за април

Щангистите и старши треньорът Иван Иванов обраха наградите за април

Четирима състезатели се конкурират за 2 олимпийски квоти

Със 17 от общо 22 гласа на спортните редакции старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов спечели анкетата за треньор на месеца. Днес той получи от пресклуб „България“ малкия златен трикольор, традиционната награда-изработка на елитната компания за бижута „Ювел“.  Възпитаниците на Иванов, които грабнаха на Европейското първенство за мъже и жени в Москва цели 19 медала, от които 7 в двубоя /3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов/, записаха най-доброто постижение на първенство на Стария континент за страната ни от 17 г. насам.

Мъжете се класираха отборно на първо място в руската столица с 685 т и това им донесе заслуженото признание на медиите за най-добър отбор на миналия месец. Представителят на “Burnit SunSystem” Цветелин Конов връчи специален стилен плакет на европейския вицешампион в двубоя Христо Христов /109 кг/, на сребърния медалист в изтласкването и 4-ти в двубоя Дейвид Фишеров /81 кг/ и на 6-ия на ЕП Васил Маринов /102 кг/.

Европейският шампион по вдигане на тежести Стилян Гроздев /61 кг/ е номер едно сред състезателите за април, но ще получи наградите си след броени дни, тъй като е на лагер на Белмекен.

След церемонията старши треньорът Иван Иванов, който вчера бе удостоен с почетния знак на президента Радев, съобщи, че четирима щангисти ще се конкурират за двете олимпийски квоти, на които имаме право. Това са еврошампионът Стилян Гроздев /61 кг/, бившият европейски шампион и бронзов медалист от Световното първенство 2019 г  Божидар Андреев /73 кг/, който в Москва спечели бронз в изхвърлянето, бронзовият медалист от Световното първенство 2019 Юндер Бейтула /81 кг/, който остана на косъм от медал в двубоя в Москва, както и 19-годишният европейски вицешампион в Москва Христо Христов /109 кг/. Той ще участва следващата седмица на Световното първенство за юноши в Ташкент, Узбекистан. След тази надпревара, която е последната квалификация, ще стане ясно кои двама ще избере Иван Иванов за Олимпийските игри в Токио. Олимпийският шампион от Барселона 92 и старши треньор на националния отбор сподели, че заедно с личните треньори на състезателите ще изготвят вътрешен правилник с различни спортно-технически и физически показатели, които щангистите ще покриват, така че наистина двамата най-добри да ни представят в олимпийската столица.  За шанса на нашите щангисти да спечелят олимпийски медал Иванов бе категоричен, че може да коментира, след като види поименно участниците от другите страни. А те ще станат ясни в края на месеца след Световното първенство в Ташкент, Узбекистан.    

Иван Иванов отложи за след Олимпийските игри изясняването на   въпроса дали ще се оттегли от поста си. Наставникът заяви преди време, че след Игрите има намерение да сложи край на треньорската си кариера, но днес намекна, че може и да преосмисли първоначалното си решение.  Олимпийският шампион твърдо отхвърли предположенията за по-висок пост, дори и в БФВТ, както и възможно влизане в политиката. Връзката с щангите няма да я скъса, „щангите са в кръвта ми“, каза Иванов. Той подчерта, че има подготвени специалисти да поемат от него националния отбор, но би продължил да работи като консултант или нещо спомагателно.