Гимнастиците се готвят за безгрешни изпълнения на Световната Купа във Варна

Гимнастиците се готвят за безгрешни изпълнения на Световната Купа във Варна

Димитър Димитров, Йордан Александров,  Дейвид Хъдълстоун  и Теодор Трифонов имат една и съща цел за представянето си на Световната купа по гимнастика за мъже и жени във Варна – да си изиграят чисто съчетанията, без очаквания за конкретно класиране. Това заявиха днес четиримата само час преди последното контролно изпитание в зала „Раковски“. Дамският квартет, който ще се състезава под националния ни флаг е в състав Валентина Рашкова, Десислава Маслева, Елизабет Николова и Виктория Чакова. Единствено Валентина е опитна и може да стигне до финал на смесена успоредка, останалите момичета са съвсем млади и някои от тях дори нямат международно участие досега, каза старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев.  Това стана ясно днес на пресконференцията на националните ни състезатели и треньорския щаб в пресклуб „България“. Световната Купа е от 27-ми до 30-и май в Двореца на културата и спорта в морската ни столица с около 150 състезатели от 30 страни, сред които блестят имената на олимпийски и световни шампиони. За жалост публика в залата няма да има и това е по решение на ФИГ /Международната федерация по гимнастика/, въпреки че на спортни събития в България вече се допускат зрители, поясни Танкушев.  

Надпреварата във Варна ще протича като по двама гимнастици от държава могат да играят на два уреда, поясни Танкушев. Многобой няма да има. Дейвид Хъдълстоун ще играе на 5 от всичките 6 уреда – земя, кон, халки, прескок, успоредка, се разбра още на пресконференцията. Има шанс най-малко за един финал, може и три, е преценката на националния селекционер. Дейвид ще бъде единствената ни надежда в гимнастиката на Олимпийските игри в Токио това лято. Това е голямата ми цел, каза Хъдълстоун. Личният му треньор Дамян Игнатов подчерта, че подготовката на гимнастика преминава добре.

„Надявам се да оправя грешките си и да дойдат резултатите“, сподели Йордан Александров, който изпусна олимпийската квота на Европейското първенство в Базел преди месец. В морската ни столица той ще доказва класата си на успоредка и на висилка. Данчо ще има и допълнителен стимул да гони максимума – от САЩ пристига баща му, който като негов треньор го е изградил, съобщи националният селекционер.  

Димитър Димитров се чувства стабилен на прескок и на земя. Много малко не му достигна на финала на земя на Европейското първенство, за да грабне медал и то заради прекомерната тесла на един от съдиите, разкри с болка днес Милко Танкушев.

Младият Теодор Трифонов е първа година в мъжкия отбор и не може да си поставя високи цели, се разбра от думите на личния му треньор Дмитрий Николов. През декември 2020 г гимнастикът участва за последно на континентален шампионат за младежи в Турция и заедно със съотборниците ни спечели за България бронзов медал.  „Не гоня конкретно класиране,само да си изиграя съчетанията“, обобщи дебютантът при мъжете.  

След сверяването на часовниците във Варна, предстои Световна купа по гимнастика в Хърватия, след това идва ред на държавното първенство и след него са Олимпийските игри.