Иван Петков: Амбицията ни е отново да спечелим Златната европейска лига

Иван Петков: Амбицията ни е отново да спечелим Златната европейска лига

„Амбицията ни е отново да спечелим Златната  лига“, така започна своята пресконференция в Пресклуб „България“  селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков преди старта на Златната европейска лига и след изтегления жребий за Европейското първенство.

Женският национален отбор заминава утре за Запорожие (Украйна), където ще участва на турнир от Златната европейска лига в група с домакините и Словакия. Треньорът Иван Петков посочи като цел спечелване на надпреварата, чийто финал ще бъде на 19 и 20 юни в Русе.

„Преди 2 години бяхме шампиони в Златната лига и най-нормално е да се стремим към това отново. Неприятно  е отсъствието на Финландия от турнирите в Запорожие и Пловдив, защото те са интересен отбор и щеше да е добре да ги срещнем. За съжаление финландките са под карантина до 28 май заради проблеми с коронавируса и няма как да участват. Разузнали сме съперниците ни по всички възможни начини, въпреки че миналата година беше нулева за световния спорт. Искам във всеки мач да се представим максимално добре и, разбира се, да побеждаваме. Женският ни отбор не е играл често пред наши фенове. Публиката в Пловдив  и Русе е много емоционална и чувството за момичатата ще е съвсем различно.“

По различни причини от турнира в Украйна отпадат две опитни състезателки – капитанът Елица Василева и централният блокировач Христина Русева. Но те ще бъдат на линия за следващите турнири в Пловдив и Русе. В Златната лига няма да участва въобще Ева Янева, но тя е в състава за Еропейското първенство през август и септември.

Петков още веднъж коментира и жребия за Евроволей 2021, на който Бъгария е домакин заедно със Сърбия, Румъния и Хърватия.

„Съперниците ни са преодолими, като Полша е много сериозен отбор. Победиха ни в две контроли и потенциалът им е огромен. Германия също е сериозен тим с добра защита, може да създаде проблеми на всеки. В кариерата си досега не съм се срещал с Испания, по-рядко с Гърция и Чехия. Задължително срещу всички трябва да играем на 100 процента. Радвам се, че в националния отбор има равностойни състезателки на всеки пост“, заключи Иван Петков.