Каратистите ще се борят за 6 олимпийски квоти в Париж

Каратистите ще се борят за 6 олимпийски квоти в Париж

България ще бъде представена с пълни отбори на предстоящия квалификационен турнир за олимпийски квоти по карате във френската столица от 11-и до 13-и юни.   При дамите ще разчитаме на бронзовата медалистка от световно първенство Ивет Горанова /55 кг/, двукратната световна вицешампионка  за девойки Ивана Каменова /61 кг/ и европейската вицешампионка от първенството в Хърватия миналата седмица Александра Стублева /+61 кг/. Мъжката тройка оформят Васил Ривов /67 кг/, Стефан Петков /75 кг/ и Роберто Петров /+75 кг/. 

„ Всички имат шанс да спечелят квота“, сподели днес в пресклуб „България“ своето очакване генералният секретар на БНФ Карате Борис Николов. Той подчерта, че 40 олимпийски квоти вече са спечелени от най-силните в света.  В Париж състезанието ще бъде за други 24 визи за Токио /18 в дисциплината кумите и 6 в ката/. Първите трима във всяка категория  ще получат правото да станат част от Олимпийските игри това лято. Участниците в турнира са равностойни, затова всеки един от нашия отбор има възможност да успее, смята националният селекционер Борислав Иванов.  Вярно е, че на световното татами сме по-известни с постиженията при жените, но през последните 2 години подготовката на националните състезатели е изцяло насочена към Олимпийските игри, така че и при двата пола нивото е високо, смятат от ръководството на БНФ Карате.  След турнира в Париж ще бъдат дадени още 12 континентални квоти за Токио според ранглистата.

„Много е важно спокойствието . Запазихме спокойствие през цялото време на Европейското“,  разкри Николай Цанев – личният треньор на вицешампионката Александра Стублева, която в хърватския град Пореч записа най-големия успех на българското карате в историята на континенталните шампионати.  Въпреки блясъка на среброто,  и двамата  изразиха разочарованието си от изпуснатия златен медал на финала срещу съперничка, която преди това Алекс е побеждавала.  Стублева  се ядосва и за изпуснатото трето място в отборното класиране при жените заради нейната загуба  в мача срещу съперничката от Италия. „Тя изигра 10 срещи, които са допълнително много добра подготовка за олимпийския турнир в Париж“, добави треньорът Н. Цанев. 

Личният треньор на Ивет Горанова Ангел Ленков поздрави за големия успех Стублева и се присъедини към мнението на колегата си, че спокойствието е най-важното нещо в едно състезание. Алекс, Ивет и Кристина Свиленова  осигуриха 5-ото място на женското олимпийско карате в отборното подреждане на Стария континент.  Именно липсата на спокойствие лиши този път в Хърватия талантливата Ивет Горанова да стигне до битката за медалите,  стана ясно на пресконференцията.   

Усмихнатата Кристина Свиленова е радостна от отборното постижение на Европейското първенство, но смята, че в индивидуалното е имала възможност да покаже повече. От 2018 г досега тя има зад гърба си участия на три Европейски първенства и две класирания на 7-мо място и днес заяви амбиция да подобри резултата си още следващата година.  Кристина няма да е част ототбора за Париж, тя изцяло е отдадена на подготовката си за Световното първенство през ноември.

С амбиция да се реваншира за неудовлетворителния си  резултат на Европейското първенство като спечели олимпийска квота е Стефан Петков. „Отидох за медал на Европейското първенство. Започнах добре, но във втория кръг загубих от представителя на Люксембург“, разказа състезателят.

Състезателите и треньорите благодариха днес на ръководството на БНФ Карате за осигурените отлични условия за подготовка, включително и международни лагери.