Мартин Чой – 50 тренировки и 500 км бягане месечно преди „24 часа на Льо Ман“

Мартин Чой – 50 тренировки и 500 км бягане месечно преди „24 часа на Льо Ман“

Най-класният ни пистов състезател по мотоциклетизъм Мартин Чой е готов за 6-ото си поредно участие в най-трудното изпитание в света „24 часа на Льо Ман“, стана ясно днес на брифинг в пресклуб „България“.  Между 54 и 57 отбора ще се конкурират във Франция в най-престижната надпревара след броени дни тази година.

 „Чувствам се в отлично състояние“, заяви днес 26-кратният шампион на страната ни, който разкри, че е обзет от същата тръпка за победи, както преди 24 г. Чой е водил специална подготовка през последните 6 месеца, достигайки 50 тренировки с пробягани 500 км на месец за издръжливост. Преминал е лагер в Испания, два лагера в Гърция и вече записа два старта с две първи места и рекорд. „В края на март бяхме на официални тестове всички отбори. Нашият отбор бяхме на 0,4 сек. от топ 3“, разказа Мартин Чой. По-добрият пробен резултат тази година, както и опитът на българина му вдъхва увереност за по-добро представяне от предишните издания на ендуро шампионата. Свикнал е със своето „Кавазаки“ и се чувства комфортно, така че на официалните тестове е показал с една секунда по-голяма бързина на обиколка.

„Отивам една идея по-спокоен“, бяха думите на талантливия ни пистов състезател.  Той се надява времето да му се усмихне и най-вече да няма дъжд, защото през нощта температурата пада и ако пистата е мокра, условията за пилотите стават много тежки. Най-мъчният отрязък в 24-часовата непрекъсната надпревара е между 2 ч и 5 ч сутринта, но трябва да го преодолееш, добави Мартин Чой.

„Много ме мотивира, че получавам покана за състезанието, като се има предвид, че в света има много състезатели като мен“, сподели единственият българин на „24 часа на Льо Ман“. Той благодари специално на своя спонсор „ЕКО“, компанията, която в продължение на 11 г. го подкрепя. Търговският директор на спонсора Василис  Макрис сподели, че е много щастлив да е до Мартин Чой, който освен многократен шампион на писта е пример за младите хора. Мартин се бори за висока култура и безопасно каране, той е част от кампаниите на „ЕКО“ със социална насоченост за обучение по безопасно шофиране. Непосредствено след края на ендуро шампионата „24 часа на Льо Ман“, на 24 юни Чой ще преподава уроци в „Еко Мото Училище“. Шампионът покани чрез медиите всички желаещи да се запишат.