Първият ни треньор по бойно самбо Стоян Саладинов осребри европейските медали

Първият ни треньор по бойно самбо Стоян Саладинов осребри  европейските медали

На емоционална церемония днес в пресклуб „България“ поредният голям успех на родното самбо на континентален шампионат бе ознаменуван с връчване на премии от лични средства. Те са на първия треньор по бойно самбо у нас Стоян Саладинов, когото всички самбисти тачат за неговата мъдрост и себераздаване. На Европейското първенство в Лимасол, Кипър, представителният отбор на страната ни завоюва общо 11 медала, от които 6 при мъжете и жените и 5 при юношите и девойките.

Финансови стимули днес получиха феноменалната Мария Оряшкова /кат. 80 кг/, която  грабна 10-а титла и то без да даде точка на своите съпернички, носителката на бронзово отличие при жените Ива Иванова /54 кг/, европейския вицешампион по спортно самбо за мъже Иван Хърков /79 кг/ и бронзовия медалист Радослав Марков /64 кг/,  както и двамата сребърни медалисти в бойното самбо – Михаил Николов /79 кг/ и Камен Георгиев /98 кг/.  Награда бе предвидена и за старши треньора на националния отбор по спортно самбо Васил Соколов.

След церемонията Мария Оряшкова каза, че в света има много способни състезатели, но те не са постигнали нейните резултати, защото нямат зад гърба си прекрасния треньорски екип, който тя има. „Аз съм щастливка“, каза 10-кратната шампионка на Европа и 6 пъти номер едно в света. Мария благодари специално на личния си наставник Иван Нетов, на националния селекционер Соколов, на Саладинов, на община Челопеч. Тя разкри, че посвещава този медал на своите малки племенници – Ралица и 6-месечната Мария. Въпреки че не успя да сбъдне сега мечтата си да се състезава на Олимпийски игри в турнира по борба, Мария има намерение да продължи да се подготвя паралелно и с националния женски отбор по борба.  

Бронзовата медалистка Ива Иванова сподели, че е много доволна от представянето си, тъй като това е дебютното й участие при жените. Удовлетворен от себе си е и бронзовият медалист Радослав Марков, който също е записал първи голям успех при мъжете. Състезателят благодари на федерацията и на треньорите за добрата 3-месечна подготовка.

Вицешампионът по бойно самбо Михаил Николов заяви, че следващия път медалът може да бъде само златен. Състезателят записа най-атрактивната победа на това европейско първенство с нокаут за 10 секунди, отбеляза старши треньорът на националния отбор по бойно самбо Румен Димитров. Личният треньор Евгени Василев похвали Мишо, но напомни, че конкуренцията расте и успехите ще идват все по-трудно.

Другият европейски вицешампион по бойно самбо Камен Георгиев работи като счетоводител в голяма компания и спортът е един прекрасен отдушник на напрежението и негативните емоции, стана ясно от думите му. Камен приключи участието си на европейското преди финала заради мъчително разтежение на коляното.

Треньорите и състезателите бяха единодушни, че са едно задружно семейство и затова имат успехи.“Най-важното е, че оставаме човеци и приятели. Няма признание за труда на треньора в България, но ние обичаме спорта от сърце“, заяви Иван Нетов.

Сега състезателите ще имат едномесечна почивка, след което ще подновят подготовка по клубовете. В края на септември ще започне централизираната подготовка на Дианабад за Световното първенство през ноември, съобщи Васил Соколов. Ако обстановката около Беларус се нормализира, националният отбор ще отиде на лагер там, добави селекционерът. Председателят на федерацията Росен Димитров увери, че в рамките на финансовите възможности ще се осигури най-доброто за самбистите.