Музеят на спорта получи дарение от семейството на алпиниста Атанас Скатов

Музеят на спорта получи дарение от семейството на алпиниста Атанас Скатов

На специална церемония в Пресклуб „България“ семейството на алпиниста д-р Атанас Скатов  направи дарение на Музея на спорта  по повод 7 години от първото му изкачване на най-високия връх в света -Еверест.

Сестрата на алпиниста Нели Димитрова дари на директорката на музея Катя Иванова каската, с която Скатов тръгва да  изкачва К-2, седемте написани от него книги, както и лични вещи.

Нели Димитрова разказа за най-значимите постижения на своя брат, който започва да се занимава с алпинизъм от 2013 г., но само за 7 години успява да изкачи 10 от 14-те осемхилядника – постижение,  което много негови колеги с  по-голям опит и стаж не са успели да направят.

Най-високият връх в света –Еверест, Скатов изкачва  два пъти. На Чо Ойю се качва  без шерпи и без допълнителен кислород, на Гашербрум I и II – без  шерпи. Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци (т. нар. Седем върха).[ Той е и първият веган, изкачил Еверест.

„Наско беше мечтател. Той имаше смели мечти и се бореше докрай, за да ги реализира. Любимият му израз бе: „Мечтай смело, вярвай в себе си и знай, че невъзможни неща няма!“ Той бе много добър човек, раздаваше обич и бе много обичан. Радвам се, че хилядите посетители на Музея на спорта ще могат да научат повече за неговата дейност и за неговите книги.“

„В този момент изпитвам две чувства – голяма тъга заради загубата на този голям български алпинист и голяма благодарност към неговото семейство. В музея ще бъдат изложени неговата каска и книгата „Седемте континентални първенци“, а останалите книги ще бъдат в архива и всеки, който прояви интерес, ще може да се запознае с тях. И неговите постижения няма да бъдат омаловажени или изкривени, защото всичко в книгите му е разказано от първо лице“, каза пред репортерите Катя Иванова.

След като изкачва Еверест през 2014 г., Атанас Скатов е номиниран за Спортист на месец май в анкетата на Пресклуб „България“ сред спортните медии и редакции, избран е за Спортист на месеца и е награден със значката „Златна България“.

„Наско много се гордееше с наградите от Пресклуба – двете златни значки за Спортист на месеца и „Сребърния сокол“, с който бе удостоен от Пресклуба през 2019 г. за мъжество и характер, когато за една година   изкачва 4 осемхилядника: на 15 май  – връх Кангчендзьонга в Хималаите (8586 m), през юли – последователно Гашербрум I и ll, а през октомври . – връх Дхаулагири.Двата върха Гашербрум изкачва в рамките на 6 дни без използване на личен носач“, сподели  Нели Димитрова и допълни, че той високо е оценявал и наградите „Зелена личност“ и „Почетен факлоносец на мира“.

През 2015 г. Скатов издава първата си книга „Еверест. Богинята Майка на вселената“.

След това излизат книгите: „Над 8000 метра: Манаслу“, 2018 г.,Над 8000 метра: Анапурна, Дхаулагири, Макалу“, 2018 г., „Над 8000 метра: Гашербрум“, 2018 г., „Над 8000 метра: Лхотце и Еверест на един дъх, 2019 г.,“Над 8000 метра: Чо Ою, 2019 г

През 2020 г. той издава и последната си книга  „Седемте Континентални Първенеца“.

На 5 февруари 2021 г. след неуспешен опит за изкачване на К2, Атанас Скатов загива при падане на слизане от лагер 3.