Председателят на Съюза по аеробика Димитрина Къндева: „България е лидер в световната аеробика!“

Председателят на Съюза  по аеробика Димитрина Къндева: „България е лидер в световната аеробика!“

След пауза от 17 г, когато смесената двойка за мъже и жени Мариян Колев и Галина Лазарова извоюваха световната титла по аеробика, България отново има световни шампиони в този гимнастически спорт. Тройката Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев върнаха славата на българската школа като стъпиха на върха на първенството в Баку, Азербайджан преди седмица /27-29 май/.  Дарина стъпи на почетната стълбичка и със сребърния медал в индивидуалната надпревара при жените. Антонио в дует с Ана-Мария Стоилова се разминаха само с 5 стотни от бронзовия медал в категорията „Смесени двойки“. Нашите пратеници спечелиха максималните 2 квоти за Световните игри догодина в САЩ именно в категориите „Тройки“ и „Смесени двойки“. Само първите 5 нации с най-високи оценки в квалификациите на Световното първенство имаха привилегията да получат виза за  Световните Игри, които са аналог на Олимпийските за видовете спорт извън олимпийската програма.  

„България е лидер в световната аеробика“, сподели с гордост днес в пресклуб „България“ председателят на Съюза по аеробика Димитрина Къндева, която съвместява и ролята на треньор на националните състезатели. „От 22 държави на Световното първенство 10 спечелиха медали. Нямаше състезател от конкурентите ни, който едновременно да спечели два медала както Дарина Пашова. Нашите съчетания са различни от тези на участниците от другите страни. Ние имаме друго излъчване на сцената“, продължи Къндева. „България има големи традиции в този спорт“, напомни почетният председател и дълги години действащ шеф на аеробиката Йорданка Благоева, която в състезателната си кариера е позната  и уважавана лекоатлетка със сребърен и бронзов медал от Олимпийските игри. Тя подчерта, че винаги сме имали силно присъствие в световния и европейски елит и при младата генерация. В  Баку нашите представители го доказаха още веднъж – при юношите и девойките младша възраст имаме два сребърни медала, в старшата възраст отличията са също две, но бронзови.

Световната шампионка и вицешампионка Дарина Пашова сподели, че е сбъднала една своя мечта в азербайджанската столица. Нейната най-близка цел е да спечели медал на Европейското първенство през септември и на Световните игри през юли 2022 г. Нейните партньори Антонио и Тихомир имат същата амбиция.

С болка и разочарование Ана-Мария Стоилова разказа, че съчетанието им с Антонио при двойките и тяхното изпълнение явно превъзхожда показаното от конкурентите и това е оценено от всички на Световното първенство с изключение на съдиите. „И това не беше само в Баку. Това е всеки път, все сме четвърти“, поясни миловидното талантливо момиче, което въпреки че страда заради несправедливата оценка, занижена с 5 стотни от оценката на бронзовите медалисти и с 20 стотни от сребърните медалисти, се надява и си пожелава следващия път двамата да се върнат със заслужения медал.

Димитрина Къндева и Йорданка Благоева разкриха, че въпреки успехите Съюзът по аеробика финансово е с мизерния годишен бюджет от 60 хил. лв. Само за Световното отидоха 40 хил лв, и пари за Европейското през септември няма, добави председателят на централата по аеробика. Тя разчита на добрите сърца на приятели и познати, които помагат кой с каквото може. Четирима лекари се грижат за здравето на състезателите без стотинка заплащане, стана ясно на пресконференцията. А състезателите работят, за да могат да се изхранват.