Хокеят на трева в България официално закръгли 30 години

Хокеят на трева в България официално закръгли 30 години

Един от 10-те най-популярни олимпийски спорта в света вдругиден ще навърши 30 години на родна земя. На 6 юни 1991 г се учредява Българска федерация по Хокей на трева с първи председател Димитър Харалампиев.

Днес в пресклуб „България“ ръководството на централата в лицето на председателя Йорг Шенк, изпълнителния директор доц. Антонио Антонов и Емилия Витанова от Управителния съвет направиха обзор пред медиите на ключовите моменти и постижения от зараждането на хокея у нас до днес. Доц. Антонов е автор на монографията „История на хокея“, която по-късно бе представена в Музея на спорта.

Пионери на съвременния български хокей са клубовете „Хеброс“ в Харманли и „Балкан“ в Нови Искър, които през 1988 г. полагат основите на красивия тревен спорт. Две години по-късно, през 1990 г., двата клуба изиграват и първия мач на Националния стадион „В. Левски“.  След това се учредява клуб „Академик“ и трите заедно плюс 11 физически лица основават БФ Хокей на трева. През 1992 г. федерацията става член на Международната федерация по хокей, а на следващата година влиза и в Европейската федерация.  

За три десетилетия родната централа е организирала 353 държавни първенства и национални купи за всички възрастови групи – от 10-годишни до мъже и жени.  През 2005 г. София е домакин на първото Балканско първенство. Наши хокейни клубове имат 43 участия в Европейски клубни първенства. Връх в мъжкия ни хокей е участието на националния ни отбор в Световната лига и класирането му на 3-о място през 2014 г. Юношите ни са в първа дивизия на Европа  /топ 8/. Отборът на НСА за мъже е абсолютен лидер през годините с 203 призови класирания.

Първите стъпки на женския хокей у нас са през 1996 г. Отборите на НСА, Академик и с. Баните са най-добрите и те участват на Европейски първенства.  „За съжаление, днес дори нямаме женски национален отбор заради лошото финансиране“, сподели Емилия Витанова.  Федерацията е с 60 хил. лв годишен бюджет от ММС. „Истината е, че държавата изостави някои спортове. До 2015 г бяхме на 40-45 място в световната ранглиста. Сега ни няма изобщо, защото не можем да участваме на големи състезания с 60 хил. лв за година“, каза А. Антонов.

„В западните страни самите родители подпомагат спорта, като дават членски внос, но тук още няма такава нагласа“, каза председателят на федерацията Йорк Шенк. „Все пак България е най-бедната страна в ЕС“, добави той. Г-н Шенк е дипломат от кариерата и дълго време работи в посолството на Германия, но е запален по хокея на трева и играе още като студент . Става част е от родната федерация много преди да бъде избран за председател през 2018 г. „Винаги съм се чувствал свързан с българския хокей“, призна дипломатът и обясни мотива си да седне зад кормилото на любимия си спорт с чист идеализъм. „Много държа на феърплея“, сподели дипломатът.    

 Федерацията се гордее с изградения терен на изкуствена трева в к.к. „Албена“ след спечелен международен проект. Другите големи терени са в Бяла и Рудозем, а освен това почти всеки клуб има малък терен. „Болката ни е, че нямаме голям терен за хокей в София“, сподели Антонио Антонов.   Клубовете към федерацията са 19, като прибавим и тези, които се занимават с хокей, над 1000 души са съпричастни към този спорт в България, стана ясно от думите на изпълнителния директор.

Федерацията участва активно през изминалите 30 години в различни проекти – „Балкански каравани“, „Близнаци“ , семинари за обучение по хокей на учители по физическо възпитание в училищата и др. В момента се набират 100 деца за обучение от столичните училища по проект на Столична община.