Горещи битки на ринга край морето за шампионския пояс на БПБС

Горещи битки на ринга край морето за шампионския пояс на БПБС

Тази събота, на 19 юни от 18 ч в к.к Златни пясъци ще стартира Гала вечер за шампионския пояс в супер полусредна категория на Българския професионален боксов съюз /БПБС/ под наслов „One Winner – One Belt”. Домакин на събитието е хотел „Интернационал“. Организатор е PRO BOX PROMOTIONS в партньорство с мачмейкъра Васко Алексиев.  Публиката ще се наслаждава на 7 състезателни мача и 4 подгряващи срещи.
Настоящият носител на пояса на БПБС Йосиф Панов ще се изправи срещу опитния Ангел Емилов, който за първи път ще се бори за трофея. Днес в пресклуб „България“ представителят на промоутъра Даниел Дамянович сподели пред репортерите, че Йосиф е фаворит в мача, но ще има срещу себе си корав съперник.  Йосиф е един от най-прогресиращите професионални боксьори с 18 победи и 3 загуби. „Подготовката ми е много добра. Тренирам от понеделник до събота. Готов съм за 10-рундов мач. Искам следващата ми крачка да е за някоя международна титла. Ако треньорите решат, ще кажат за кой пояс да се бия“, заяви Йосиф. Ангел изрази увереност, че може да детронира шампиона и да грабне пояса.
На професионалния ринг ще дебютира Тинко Банабаков, познат на всички доскоро като титуляр в националния отбор по олимпийски бокс. Негов съперник ще е Траян Славеев. Трудно беше да се намери опонент наТинко, който прави първите си стъпки в профибокса, открехна вратата към сложностите в кухнята на преговорите Дамянович. Независимо, че още няма натрупан актив, Тинко отсега даде заявка за голяма цял: „Амбицията ми е да играя за международни титли!“. Голяма е разликата с олимпийския бокс, тук се набляга много повече на тактиката и издържливостта, каза четирикратният спортист №1 на Велико Търново.  Трудно е да се каже за колко време един боксьор може да извърви пътя от подножието до върха, обясни Венцислав Николов – член на УС на БПБС и международен съдия. Дебютантите имат между 8 и 12 мача годишно, колкото по-добри и опитни стават, толкова срещите на ринга намаляват, добави специалистът.
В гала вечерта има и чуждестранни участници. В полусредна категория Веселин Марков – Професора ще доказва уменията си срещу боксьора от Молдова Иван Петров. На сметката на българина има 5 победи от 5 последователни срещи, опонентът му е с 6 победи и 2 загуби.
В категория „перо“ до 57,2 кг един срещу друг ще се бият Игор Лазарев от Израел и Мариус Кол от Молдова.
Интересен сблъсък се очертава при свръхтежките. За трети пореден път помежду си ще спорят за победата Младен Манев-Нинджата и Милен Паунов. Дамата досега си размениха по една победа и развръзката е непредсказуема.
Публиката ще гледа и ветераните с над 40 професионални срещи. В лека-тежка категория Борислав Занков, известен като Боби Бокса, ще кръстоса ръкавици с Цветозар Илиев.
Парис Стеврополус от Гърция ще се боксира със Стефан Сашев, боксьор с обратен гард.
Професионалните срещи ще се проведат по правилата на Световния боксов съвет и Европейския боксов съюз под наблюдение на БПБС – член на двете международни организации.