Националният отбор на България по конен спорт с амбиции за първото място в Купата на нациите

Националният отбор на България по конен  спорт с амбиции за първото място в Купата на нациите

Рекорден награден фонд  от  139 600 евро са осигурили организаторите за предстоящата Купа на нациите и Световна купа по конен спорт на КСБ “Ген. Крум Лекарски” в Божурище между 17 и 20 юни, а бюджетът за 4-дневното събитие достигна 470 000 лева, каза на пресконференция в  Пресклуб „България“ заместник -председателят на БФ Конен спорт д-р Крум Рашков.  За първи път състезанието, на което сме домакини, е с категория 3 звезди.


160 ездачи и 250 коня от 11 държави ще вземат участие в различните  състезания – от България, Гърция, Турция, Кипър, Унгария, Италия, Северна Македония, Сърбия, Русия, Полша и Румъния.
Българският тим очаква в приповдигнато настроение  предстоящите  състезания на родна земя след успеха на най-добрият ни състезател по конен спорт Ангел Няголов на Световната купа в Атина, където националът триумфира. Той има голям шанс да спечели необходимите точки и да се класира за финала на Световната купа през март 2022 г, поясни д-р Рашков.


Световната купа – Три звезди CSIO ще бъде част и от Longine сериите на Европейската федерация по конен спорт. България ще разчита на опитните ездачи Ангел Няголов, Антон Дацински, Ивайло Бонев и Руслан Петков. Те ще участват както в индивидуалната надпревара, така и в Купата на нациите.
Генералният секретар на федерацията Теодор Шейтанов поясни, че в Атина съвсем малко не е достигнало на нашия отбор да спечели първото място в Купата на нациите, но се надява в Божурище нашите жокеи да триумфират с титлата.
„Най-големите ни съперници за първото място са ездачите на Италия и Унгария“, коментира Шейтанов.
При децата нашите представители са Елиза Чолакова, Даная Велинова, Екатерина Гайдарова и Мария Николова.
Състезанието „Гран при“ за Световната купа е в петък от 14.30 ч, а надпреварата за Купата на нациите е в неделя от 14.00 ч.