Йосиф Миладинов с втора "Златна България" за среброто на ЕП, чакаме още 2 квоти в плуването

Йосиф Миладинов с втора "Златна България" за среброто на ЕП, чакаме още 2 квоти в плуването

Днес европейският вицешампион за мъже на 100 м бътерфлай Йосиф Миладинов получи малката „Златна България“, както и подаръчен ваучер за уикенд на Пампорово за спортист на май. На церемонията присъства националният селекционер на БФ Плувни спортове Кристиян Минковски. 18-годишният талант обра гласовете на спортните редакции – 15 от общо 22 – след като завоюва среброто в Будапеща, изпреварен само от унгареца Крищоф Милак. Успехът е исторически, тъй като това е първи медал при мъжете за страната ни в 50-метров басейн. Йосиф Миладинов завърши 2020 г. с второ най-добро постижение в света в дисциплината 100 м бътерфлай, което също му донесе признанието спортист на декември в анкетата на пресклуб „България“. На европейското първенство в унгарската столица пловдивчанинът подобри собствения си национален рекорд от 51.08 сек. на 50.93 сек.
Състезателят благодари на медиите за избирането му за спортист на месеца, а също и на родната федерация за отличните условия и професионализъм при подготовката на плувците.  Самият Йосиф сподели непосредствено след като извоюва сребърния медал, че е бил изненадан от второто място. „Не бях изненадан“, опроверга го селекционерът Кристиян Минковски и добави: „Имаше резерва за още по-силно класиране“. Специалистът отчете добрите резултати на отбора като цяло – 4-тото място на Антъни Иванов на финала с разлика само от 7 стотни за медала, полуфиналите на Любомир Епитропов на 200 м бруст и Диана Петкова на 200 м съчетано плюс 7 подобрени национални рекорда.
„Да направя по-добро класиране. Нямам очакване за олимпийски медал“, така Йосиф формулира своята амбиция за представянето си на Олимпийските игри в Токио. Минковски подчерта, че се работи върху всички елементи на плуването, не само върху обръщането и финиширането, които състезателят вижда, че трябва да усъвършенства.
Следващия понеделник целият отбор се събира за олимпийската квалификация в София от 24 до 27 юни. Антъни ще пристигне от САЩ, където се подготвя в момента. На състезанието се очакват още 2 квоти за Токио от наши плувци – от Габриела Георгиева и Йордан Янчев, съобщи Кр. Минковски. Така олимпийският ни отбор ще стане поне от 7 души. Към тях могат да се прибавят и виза на Калоян Братанов, който има шанс да успее на Откритото първенство на САЩ, както и участници с „Б“ норматив по покана на Международната федерация, стана ясно още на брифинга в пресклуб „България“. ФИНА ще разпрати покани до 820 такива състезатели след 27 юни, добави Минковски.
От 4 до 12 юли Йосиф Миладинов ще участва на Европейското първенство за юноши. На 16 юли олимпийската делегация заминава за Игрите в Токио.