Звезди от различни спортове се събират в триатлона

Звезди от различни спортове се събират в триатлона

Тази събота и неделя в морската градина в Бургас ще започне държавното първенство по триатлон с участието на повече от 240 състезатели от 16 клуба, съобщи днес в пресклуб „България“ председателят на Асоциацията Марио Илиев. Формацията е само на една година, откакто получи лиценз от ММС, но вече може да се похвали с 500 картотекирани състезатели , 17 клуба и с календар от 2 проведени държавни първенства през 2020 г. „ Бюджетът ни от държавата е минимален, но успяхме да го утроим благодарение на нашите спонсори“, поясни М. Илиев.

В предстоящата надпревара  в морския ни град са заявени 6 възрастови категории, като най-малките са до 10 г. Мъжете и жените ще трябва да преодолеят спринтовата дистанция – 750 м плуване, 20 км колоездене и 5 км бягане. Българската асоциация по триатлон  /БАТ/ е предвидила няколко дебютни прояви – 5 държавни щафети, 6 корпоративни щафети с по един служител на съответните компании във всяка дисциплина на триатлона, а също и щафета на спортни звезди и млади хора със специални потребности в отбор, наречен „Супертриатлонист“.

 Прославилите страната ни са олимпийската медалистка в шорттрека  и участничка в Олимпийските игри в Атина 2004 по колоездене на писта Евгения Раданова, световният рекордьор в 50-метров басейн и преплувал бургаския залив Цанко Цанков и ултрамаратонецът Красимир Георгиев. „Едно от най-важните неща е включването на хора с увреждания и особено на деца“, каза Цанко, който през септември се подготвя да се справи със 17-километровия Гибралтарски проток. „Това е изключително приключение за нас и за тях“, добави Краси Георгиев за стартовете в Бургас. Всеки един от зваздното трио ще премине една от дисциплините, като през цялото време ще е в тандем с участниците със специални потребности. Цанков ще плува, Раданова ще кара велосипед, Георгиев ще бяга. Младите паратриатлонисти ще използват необходимите средства за транспортиране – лодка, колело и количка.  Плувецът с 12-часовия рекорд в басейн сподели, че е изкушен да пробва в бъдеще способностите си в триатлона в други стартове, въпреки, че бягането му куца. За сметка на това бургазлията има много добра аеробна издържливост, която ще му помогне за продължителното въртене на педалите по 20-километровото трасе, убеден е той. Ултрамаратонецът Краси Георгиев обаче няма да експериментира сериозно с триатлона в бъдеще, защото плуването му е слабото място, въпреки че тази дисциплина е с най-малката степен на трудност в триатлона. Все пак лекоатлетът не се отказва да продължи подготовката си във водата.  

След първенството в Бургас идва ред на състезанието в Пловдив. То ще е 2 седмици по късно – на 10 и 11 юли – на олимпийската дистанция, която е двойно по-дълга от спринтовата – 1500 м плуване, 40 км колоездене и 10 км бягане. БАТ е заложила в програмата си за следващия олимпийски цикъл участие в квалификациите за квоти за Игрите в Париж 2024 г. „За първи път България има национален отбор по триатлон“, подчерта Марио Илиев. В състава му влизат 10-те най-добри според резултатите младежи и девойки, които след година-две ще са мъже и жени /19+/, стана ясно на пресконференцията. Борислав Палашев от Пазарджик разказа днес, че от малък се занимава с триатлон и се надява на добро представяне не само на Държавното първенство, но и на международни състезания. 18-годишната Весела Димитрова от София пък доста по-късно е открила чара на триатлона. „Изключително много харесвам този спорт“, призна момичето.

През септември националните състезатели ще мерят сили на Балканиадата по триатлон в Сърбия. Предстои БАТ в най-скоро време да определи кой ще е старши треньор на националния отбор. От испанската федерация ще изпратят техни специалисти да обучават наши млади треньори, съобщи Марио Илиев. Националната спортна академия също подготвя треньорски кадри по триатлон, на които Асоциацията ще разчита. Постигната е договореност с директорите на спортните училища отсъстващият олимпийски спорт да влезе в учебната програма.