Естетическата гимнастика – от детската мечта до най-високия връх

Естетическата гимнастика – от детската мечта до най-високия връх

Преди 7 г учредителката и действащ председател на БФ Естетическа групова гимнастика Мариета Дукова писмено задава въпрос на всяко момиченце в залата за какво мечтае и получава един и същи отговор от всички : да се запази отборът и да станат световни шампионки. Опитната треньорка и ръководител с великодушна усмивка приема споделеното-плод на детската фантазия. Преди няколко дни порасналите деца от националния отбор за жени спечелиха Световния шампионат и Световната купа. При това, българките в състав Християна Ковачева, Карина Нейкова, Сияна Табакова, Сибила Кърпачева, Миряна Чолакова, Михаела Лилкина и Добромира Ставрева детронираха 7-кратния световен лидер в естетическата гимнастика Финландия пред родна публика. Същия златен дубъл в столичната зала „Арена Армеец“ постигнаха и девойките Яна Стайкова, Дария Капсъзова, Дария Войнова, Симона Берова, Катрин Тасева, Мишел Иванова, Мария Мехлемова и Рада Куатли.   

Днес в пресклуб „България“ шампионките от двата отбора изразиха своите емоции и мисли в присъствието на Мариета Дукова, старши треньора Кристина Ташева и мениджъра в компанията-спомоществовател „Лактима Балкан“ Румена Стоянова. Дукова благодари на състезателките за упорития ежедневен труд и постоянство. „С Вашия труд, с Вашия талант Вие сте най-голямата сила. Това е най-важното в живота и Ви пожелавам да го запазите“, каза председателят на федерацията по Естетическа гимнастика. Думи на благодарност Дукова отправи и към министъра на спорта Андрей Кузманов, който помогна да се плати наема на залата / 20 хил. лв/. „През последните 6-7 години нямахме никаква подкрепа от ММС, федерацията няма никакъв бюджет, въпреки, че всяка година печелим медали от Европейско и Световно първенство“, поясни Дукова. Тя се надява министерството да отпусне и 26 хил. лв, колкото са необходими за прилични разходи на двата отбора за предстоящото Световно първенство. Дукова не пропусна да отбележи заслугата за пълния успех на СШ и на СК и на клубовете на гимнастичките: Академик, ЦСКА, Левски, Левски Илиана и Велбъдж Кюстендил.

„Нашият отбор жени е най-добър в света“, заяви старши треньорът Кристина Ташева. Тя смята, че на Световното първенство в Хелзинки, Финландия през есента 8-те златни момичета могат да повторят успеха си от Световния шампионат и Световната купа в София. Специалистката няма да прави съществени промени в елементите на съчетанието, а само ще работи за съвършеното му  изпълнение.

Момичетата от двата отбора показаха мотивация да утвърждават завоюваното. Те не чувстват все още тежестта на шампионската слава, но се надяват техният триумф да направи естетическата групова гимнастика по-популярен спорт в България. Всички те разкриха вълнението си от уникалното преживяване да слушат 4 пъти родния химн пред екзалтираната публика в „Арена Армеец“. А за своето по-далечно бъдеще, момичетата имат разнопосочни виждания. Някои от тях като Яна Стайкова и Сияна Табакова искат да станат актриси, други като Катрин Тасева сега казват, че ще продължат „накъдето ги отвее вятърът“, има и много, които сега мислят само за спорта. Повечето състезателки едновременно практикуват и художествена гимнастика.