Шефът на плуването Георги Аврамчев: Очаквам класиране за два финала в Токио

Шефът на плуването Георги Аврамчев: Очаквам класиране за два финала в Токио

„Изпратихме най-успешното Европейско първенство за младежи и девойки от 30 години насам – в Рим имаме две титли на Йосиф Миладинов, бронзов медал на Калоян Левтеров, четвърто място на мъжката ни щафета и пето на Жанет Ангелова. Много съм удовлетворен от представянето на нашите състезатели, искам да похваля и треньорския щаб, докторите. На 16 юли отборът заминава за Токио, всичко е наред, подготовката върви нормално, пожелавам на нашите олимпийци да са  здрави, да се аклиматизират добре и да постигнат  най- добрите си  резултати.  Ние заминаваме с доста с голям оптимизъм. За първи път имаме петима олимпийци, покрили „А“ норматив. В последната година  имаме изключително добри постижения и класирания на най-големите първенства за мъже жени, младежи и девойки. Очаквам минимум два финала в Токио, не искам да прогнозирам други резултати, защото нашите състезатели са много млади. Аз  пожелавам на всички да постигнат върховите си постижения на Олимпиадата. Ние сме направили всичко, остава и късметът да е на наша страна“, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на БФ Плувни спортове Георги Аврамчев. Той и плувците ни, които спечелиха олимпийски квоти, гостуваха в традиционната рубрика на Пресклуба „Олимпийските надежди на България“. На срещата  с медиите присъстваха  националният селекционер Кристиан Минковски, помощник треньорът Николай Вакареев, д-р Любомир Петров и състезателите Йосиф Миладинов, Калоян Левтеров, Диана Петкова и Любомир Епитропов.

Аврамчев поясни,че условията  в Токио ще бъдат много тежки – ще има „балон“, ограничения, извънредно положение, днес са получили  сериозни инструкции от японския олимпийски комитет, от МОК,  но  той няма съмнения, че условията за тренировка и възстановяване ще са добри.

„Още през месец  февруари предприехме една стъпка – всички наши състезатели, които изразиха желание,  бяха ваксинирани. Имаше една предварителна нагласа, че в Токио няма да се допускат състезатели без ваксина, за щастие това не се потвърди. Насила не можем да накараме никой да се ваксинира. Искам да поздравя състезателите – ходят с маски, пазят се, дай Боже да са здрави. В Токио японците са взели всички мерки – искат два ПСР-а, на всеки ден и половина ще има ПСР тест, дано Господ да е с нас. Състезателите разбират добре колко сериозен е проблемът, но гаранция никой не може да даде. Пак апелирам да спазват мерките. Ще бъде тежко от психологическа гледна точка, но всички разбират сериозността на проблема“, каза Аврамчев и заключи:

„Българският олимпийски комитет определи, че  заедно с Мария Гроздева  и Йосиф Миладинов ще бъде знаменосец на откриващата церемония. Такова е изискването, организаторите искат да има двама знаменосци –  един мъж и една жена.  Нашият спорт върви в правилната посока. За тази Олимпиада съм убеден, че ще изпълним зададените цели. Конкуренцията в плуването  е страшна, на такива състезания в рамките на стотни, хилядни се събират по няколко плувци. Хубаво е, че вече България влезе в европейския и световен елит на  този спорт, това е гаранцията,  че на следващата Олимпиада ще имаме повече състезатели. Който полага труд и е целеустремен, ще си постигне целите. Ние започнахме вече планирането за следващия олимпийски цикъл, който ще бъде по-къс.  След Токио  ще има една заслужена почивка и започваме пътя към Париж 2024, защото няма как без планиране и подготовка да се случат нещата. Мисля, че тази четиригодишна програма показа своите резултати, сигурно някъде са допуснати и грешки, но доказа, че това е пътят за успеха“.

 „Изказвам своята благодарност на всички, които ни помогнаха за подготовката за това Европейско първенство за младежи и девойки. Всичко мина по предварителния сценарии, поздравления за целия отбор. Имаше лека нотка на разочарование с щафетата, където очаквахме медал, но завършихме четвърти. Отговорно заявявам, че този отбор на Европейското първенство, заедно с олимпийския отбор, са една гаранция за успешен олимпийски цикъл“, коментира  пред репортерите главният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски и добави:

„Само ще допълня нещо, което според мен е важно. Не са много държавите с петима участници на Олимпиадата в Токио, това е нещо, което ние приемаме като отговорност, ще направим всичко по силите си за едно достойно представяне. Убеден съм, че ще дадем на 100% това, което можем. Имам леки притеснения за олимпийското село и условията за тренировка, надявам се да успеем да се приспособим максимално към изискванията на организаторите. Очакванията са ми всички да разкрият на 100% потенциала си“, заключи той.

Помощник-треньорът на националните ни отбори Николай  Вакареев също изрази очаквания   за добро представяне в Токио.

„Искам да поздравя състезателите за доброто представяне на Европейското първенство. Ние  продължаваме подготовката  за Олимпийските игри, свършихме работата, която бяхме планирали, очакваме добро представяне и реализиране на най-високите  резултати на Олимпиадата“.

 Всички състезатели, спечелили олимпийски квоти,сред които не присъстваше  само Антъни Иванов, който не е в България, благодариха на своите треньори  и на федерацията за отличните условия за подготовка, както и на своите семейства, като бяха умерени в очакванията си, надявайки се на  успешно представяне в Токио, без да си поставят конкретни цели.

„Ще дадем максимума от себе си и се надявам да покажем най-добрите си резултати в Токио, надявам се да ни върви по вода“, лаконично заяви пред репортерите Йосиф Миладинов.

„Преодоляхме всички препятствия, както каза Йосиф – дано да ни върви по вода“, поясни Калоян Левтеров.

„Беше дълъг и труден сезон, радвам се, че успях да се класирам  за Олимпийските игри“, каза Диана Петкова.

„Надявам се в Токио да разкрия пълния си потенциал“, уточни Любомир Епитропов.