Световният шампион Емил Нейков: "Мечтата ми е олимпийски подиум!"

Световният шампион Емил Нейков: "Мечтата ми е олимпийски подиум!"

Това заяви днес в Пресклуб „България“ талантливият гребец само ден след завръщането си от Световното първенство по гребане за младежи до 23 г  в Рачице, Чехия, където спечели златния медал в дисциплината скиф. В същата дисциплина, но в лека категория /72,5 кг/, с бронз се окичи Лазар Пенев от клуб „Локомотив“ Русе.

Преди да стъпи на почетната стълбичка, синът на олимпийската шампионка /Пекин 2008 г./, вицешампионка /Сидни 2000/ и бронзова медалистка /Атина 2004/ Румяна Нейкова и националния треньор по гребане проф. Свилен Нейков постепенно се изкачваше, преди да стигне до златото на Световното първенство – два пъти балкански шампион, 4-о място в скифа и вицешампион на двойка скул на Европейско през 2019 г, същата година и 5-о място на Световното.  Другото силно попълнение в националния отбор Лазар Пенев може да се похвали в минало време с 3 финала на Европейски първенства, 2 финала на Световни купи, на които тази година записа 5-о и 4-о място.

Румяна Нейкова сподели, че се гордее с постиженията на състезателите. „Те показаха, че са мотивирани да достигнат до тези резултати“.Олимпийската и световна шампионка, която е председател на клуба по гребане „Академик“, подчерта, че именно мотивацията е основния проблем пред юношите и девойките, за да продължат кариерата си. Гребането е тежък спорт, с големи натоварвания, които изискват постоянство и търпение, без съблазнителни финансови придобивки, затова мнозина се отказват и избират друг път за своето бъдеще, обясни председателят на родната федерация Свилен Нейков. Децата свикват с лукса от малки, ходят на училище с автомобили, имат скъпи телефони и се интересуват колко ще спечелят от спорта. БФ Гребане е със скромен държавен бюджет.  Спонсори няма.  Ролята на клубовете е голяма в битката да бъдат задържани децата, да не се отказват от спорта.   

Емил Нейков и Лазар Пенев твърдо са решени да продължат в лодката. „Конкуренцията става все по-силна. Силите се изравняват.  На Световното водещи държави като Дания и Германия, които ги победихме на полуфинала, не можеха да повярват, че сме от България“, каза световният първенец Емил Нейков. Той иска един ден да достигне успехите на своята майка, най-напред да спечели олимпийска квота за Игрите 2024 в Париж. „Мечтата ми е олимпийски подиум!“, каза световният шампион.  

А коварният КОВИД-19 провали олимпийските надежди в гребането за Токио това лято, стана ясно на пресконференцията. Най-силният ни състезател при мъжете Кристиян Василев се разболява преди европейската олимпийска  квалификация във Варезе, Италия и не успява да спечели квота. Десислава Ангелова също е повалена от вируса още през декември и не успява да се възстанови и да се бори за квота, разказа Св. Нейков.  

Лазар Пенев благодари на Свилен и Румяна Нейкови, че са му дали шанс да стане част от националния отбор. Русенецът започва първите си стъпки в гребането в с. Николово, където условията са мизерни от всяка гледна точка. Това обаче не го отчайва.  Личният му треньор Цоньо Григоров му помага да достигне нивото, което е достатъчно добро, за да го привлекат в националния отбор.

На Емил и Лазар сега им предстои да продължат подготовката за Европейското първенство през септември в Полша. Двамата са амбицирани да затвърдят успеха си от Чехия и отново да завършат надпреварата с медали.

А само след месец федерацията има тежката задача да посрещне участниците на Световното първенство за юноши до 18 г. в Пловдив. Притеснението е сериозно, тъй като са платени само таксите в размер на 40 хил.лв. Пари няма, разходите са много, сподели Свилен Нейков. Той се надява на помощ от ММС. На въпрос от Нова ТВ защо гребането изнемогва, след като толкова години е носило слава на страната ни, Румяна Нейкова отговори, че очевидно този спорт не е сред приоритетните за държавата.  Не търпи отлагане обновяването докрай на тренировъчната база в с. Ковачевци.