Деветият турнир за Купа „Левски“ започва на рождения ден на Апостола

Деветият турнир за Купа „Левски“ започва на рождения ден на Апостола

С излъчване на живо по интернет на първите 4 партии ще бъде открит Деветият младежки турнир за купа „Левски“, който ще се проведе по традиция в залите на Пресклуб „България“ на Националния стадион „Васил Левски“ в неделя. Тази новина съобщи председателят на Спортен клуб по шахмат “Левски“ Николай Тодоров , организатор на турнира, на специална пресконференция в пресклуба в присъствието и на Поля Пеева, управител на „Милки Груп Био“, производители на млечните продукти с марка „Саяна“ и спонсор на турнира. Очаква се над 30 младежи и девойки  до 29 години да седнат зад шахматните дъски в оспорвани двубои, за да отбележат 18 юли – рождения ден на Апостола на свободата Васил Левски. Сред участниците тази година са актуалният шампион на България за мъже Мартин Петров, европейската шампионка за девойки Надя Тончева, шампионът на България за деца до 8 години Велислав Захариев. Ще се играе по Швейцарската система в 7 кръга по правилата на ускорения шахмат.

    „С удоволствие се отзовахме на поканата на г-н Тодоров да помогнем на тазгодишния турнир. Моят син 3 години участваше като състезател и това му помогна да израсне като личност. “, сподели Поля Пеева. „Нашата марка „Саяна“ подкрепя и Националният отбор по математика, чиито състезатели ни зарадваха с толкова много медали от различните олимпиади по света. Имаме и свой футболен отбор в Хасково – „Саяна“. Спортът за нас е един от приоритетите ни, когато става дума за спонсорство.“ Освен награди фирмата ще осигури и хранителна подкрепа за участниците със своите продукти по време на турнира.

    Турнирът е съфинансиран от Столична община по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта в подкрепа на „София-Европейска столица на спорта“. Победителите, както и най-младият участник ще бъдат наградени с луксозни шахматни комплекти – фигури и дъски, електроннни шахматни часовници, топки, раници и други предметни награди. Участието е безплатно, необходима е само предварителна регистрация.    И още един интересен факт – 19-годишната Наталия Грабчева от СКШ „Левски“ ще направи своя дебют като главен съдия на турнира.