Финал в многобоя ще е максимума за Дейвид Хъдълстоун в Токио

Финал в многобоя ще е максимума за Дейвид Хъдълстоун в Токио

Състезателят, който единствен ще представя страната ни в спортната гимнастика на Олимпийските игри, призна днес в пресклуб „България“, че е позитивно настроен, защото е сред малцината щастливци, които на 20 години имат шанса да участват в най-голямото събитие. А трепетното очакване, че в Токио ще бъде и неговата приятелка Ерика Зафирова от ансамбъла по художествена гимнастика, изпълва Дейвид с романтично вдъхновение, въпреки че според програмата на Игрите, двамата ще се разминат.

Неотдавна на силова тренировка Хъдълстоун е застигнат от тежка контузия – изваждане на левия глезен. Това утежнява състоянието му, тъй като има стара травма в петата. На Световната купа преди месец в Осиек, Хърватия, гимнастикът успя да спечели бронзов медал на успоредка, въпреки страданието и с помощта на масажиста, разказа националният селекционер Милко Танкушев.

След завръщането у нас, Дейвид е подложен на инжекции и постепенно се нормализира. Вече тренира на 5 уреда /халки, висилка, успоредка, кон с гривни, прескок/, каза старши треньорът на националния отбор. Той се надява, че ще включи и 6-тата дисциплина –   съчетанието на земя. „Доколко е възможно на 100 процента да се възстановя до Олимпиадата? Не мисля, че ще бъде възможно, дори и след това, но основна роля ще изиграе волята ми и любовта към спорта“, сподели гимнастикът. Стремежът му е да изиграе правилно съчетанията си и на 6-те уреда и да намери място сред 24-те финалисти в многобоя. Няма да гоня финал на отделен уред, категорично заяви Дейвид Хъдълстоун. „Класиране в топ 24 би било логично за неговата подготовка“, смята Танкушев. Конкуренцията е много голяма. „Ако влезе в топ 24, ще е най-голямото постижение в мъжката ни гимнастика от последните 7-8 години“, добави личният треньор на Дейвид Дамян Игнатов.

Вдругиден вечерта Хъдълстоун заминава за японската столица заедно с личния си наставник. Ще има седмица за адаптация. Турнирът по гимнастика ще започне на 24-ти юли. „Ще бъде странно без публика, но за мен ще е като голяма Световна купа. Ще се концентрирам върху себе си“, изрази очакваното преживяване гимнастикът. Националният селекционер Танкушев няма да пътува. Той е преценил, че не е необходимо, а и финансово федерацията е без пари. През октомври предстои Световно първенство в Япония и до края на юли трябва да се платят половината от необходимите средства, покриващи разходите за участие, изрази притеснението си специалистът. Федерацията се надява на помощ от ММС, стана ясно на пресконференцията.