Венцеслав Стефанов: Убеден съм, че Славия ще се представи добре в новия шампионат

Венцеслав Стефанов: Убеден съм, че Славия ще се представи добре в новия шампионат

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде традиционната си пресконференция в Пресклуб „България“  преди началото на новия сезон в efbet лига. Както винаги той говори по различни теми.

За представянето на Славия през изминалия сезон, за подготовката и очакванията за новото първенство Венцеслав Стефанов каза:

„През миналия сезон Славия тръгна много колебливо. в седмия кръг имахме 1 точка –  не успяхме да излетим.  После продължихме с неубедителните изяви. Накрая отборът доби този облик, който трябва да има и завършихме без да сме застрашени от изпадане. Подготовката тази година мина по план, играем по-добре, всички линии са доста по-балансирани. Убеден съм, че ще се представим на ниво в предстоящото първенство. Не искам да говоря на ангро, но в българския футбол силите са изравнени и всеки може да победи всеки. Изключвам в момента Лудогорец, който видимо е с по-висока класа. Видяхме ги на мача с ЦСКА и дано  тимът успее да се представи добре и в евротурнирите.

За да тръгнат нещата в българския футбол, трябва всички да имат равен старт. Дай Боже тази година да има повече шанс за български футболисти. Виждаме и в Левски, и в други отбори – малко по малко се чистят от баластрата. Сега се дава шанс на млади български футболисти и така ще се вдигне нивото и  на националния отбор“.

В първия кръг от новия шампионат в efbet лига  отборът на Славия ще играе с Левски. За най-старото столично дерби Стефанов сподели:

„В дербитата няма лесен мач и никога няма фаворит. Спомням си един мач Левски – ЦСКА, в който „червените“ бяха изявен фаворит, а „сините“ ги биха със 7:2. Бях войник тогава. Сашо Костов ги майтапеше да донесат таблото от другия стадион. Когато Славия се е клатела, тогава  е побеждавала Левски. Има и обратни случаи. Няма изявен фаворит в дербитата. Ако някой мисли, че даден отбор е в криза и това му гарантира лесна победа, е голяма грешка. Искам Славия да се представи като по-миналия сезон.“

Президентът на „белите“ заяви категорично, че от футбол в България не може да се печели, а решението на БФС в един отбор да няма повече от 5 чужденци по време на мач, е „крачка встрани“.

„Едно нещо, което не може да се постигне с пари, се постига с много пари. В Лудогорец е така. Затова Челси, ПСЖ и другите искат да се отделят в своя лига. От футбол в България не може да се печели, залагам си главата. Кирил има свое виждане за нещата, иска да играе в Шампионската лига, дано да успее, но там има толкова много клубове с толкова много пари, че дори Кирил не може да ги настигне. Според мен решението на БФС за чужденците не е крачка напред или назад, а встрани. Не мисля, че може да допринесе до повишаване качеството на футбола в България“, каза Стефанов пред репортерите и подчерта, че без сериозен ангажимент на държавата към спорта не можем да чакаме никакви успехи.

„В основата на успехите е масовият спорт. Едно време на стадион “Васил Левски” имаше спартакиади, балканиади, универсиади. Затова имахме световни и олимпийски шампиони, имахме силен футбол, биехме всеки и се страхуваха от нас. Сега има толкова частни клубове, но след частния клуб, на 16-17 години като стане, къде отива това дете? Искаме да имаме успехи, а отдолу няма нищо. При нас пирамидата е обърната. Няма шанс, това са празни приказки. Трябва да се тръгне от училищата. Преди много се спортуваше и интересът към спорта бе много голям – нямаше къде да хвърлиш игла на стадиона. Сега някои ходят на фитнес само за да ваят тела, но масов спорт няма“.

За развитието на националния ни отбор Стефанов заяви:

„УЕФА прави всичко с комерсиална цел. Къде в Америка имат конфедерации, къде? Нашият шанс е нашите деца да се развиват, казвам това, което мисля. Не трябва да правим чужденците българи и да чакаме те да ни класират. Славия има двама българи в Италия, знам за какво става въпрос. Виждаме как е в Германия, в Испания. Италианците показаха, че могат с италианци да направят голям футбол. Но там се играе в кварталите, едно време имаше и тук  работнически отбори, хората гледаха. В Италия имам приятел, който ме води да гледаме мач между малки градчета, хората се радват. При нас го няма.  Дано Ясен Петров продължи така и може да стане нещо. В никакъв случай успехите от 1994 година няма да се върнат за пет или десет години. Управляващите трябва да знаят, че спортът е важен и за здравето, и за образованието. Децата се учат на дисциплина, родителите са по-спокойни, че не ходят по улиците да се занимават с глупости. На това нещо трябва да се обърне внимание, важно е за нацията“.

За наказанието за расизъм Венцеслав Стефанов бе категоричен:

„Присъдата за расизъм ли? Аз съм бил винаги против мениджърите и против мениджърските интереси. И особено против мениджъри, които не са коректни. Сега ще се жалват на ФИФА да изискват наказание на мен или Славия. Ходи обясняват после, че нямаш сестра. Аз няма да се откажа от думите си, няма да се отметна. И сега имаме футболист с друг цвят на кожата. С Райс Мболи си викахме “мон ами”, Касай ми писа, че е чел  и се чуди как може да говорят такива неща за мен. В България е лесно да очерниш някого, но  аз не се притеснявам от това. Аз не съм расист, а съм за хетеросексуалните момчета, които да възобновят нацията. Сега може да ме подгонят другите“…

Той потвърди, че иска в елитната ни група да играят повече отбори.

„Преди години като направиха този формат, някой реши да плаща пари, а  можехме да видим как е в Белгия, без да плащаме на компания, която няма общо с футбола. Кажете ми петият, шестият, осмият, деветият, десетият и единадесетият в първенството за какво играят? Те не могат ли да си правят договорки? Хвърляме в пространството неща, които не са верни. Винаги нашето първенство е било от 16 отбора. А сега Монтана, Велико Търново, Русе, Бургас – региони, в които винаги е имало много футбол, в един момент ги отписахме. Защо?

Навремето идваха едни кредитни милионери, купуваха футболисти, хвърляха пари – Гибона отиде да играе в ЦСКА, Наско и Боби отидоха в Пловдив, бяха години мускули да се покажат, но реално нищо не се правеше за футбола. Къде е сега  държавата, къде е общината? Стадион “Академик” пустее. Защо? Септември (София) беше люпилня на футболисти. И аз съм тренирал там, но ме изгониха, че съм некадърен. Но тогава имаше Павел Панов и много други талантливи  футболисти“.

Накрая В. Стефанов разказа любопитна история за Джоузеф Диксън, който имаше амбиции да стане собственик на Левски.

„Диксън? Само като го видиш… Той дава документ, че разполага с еди колко си милиона  и… 301 долара. И 301! Само от това ти става ясно, че измамата е грозна. Предишната година същата двойка Славчо Георгиевски ги е спасил от пердах в Македония. Пратиха ми клип какво прави този  Диксън на нашето море. Този милионер. Смешно е да разчитаме на такъв човек да оправя клуб като Левски. Пръстенът на ръката му беше като ментетата, които продаваха румънците. Забелязахте ли го?“, заключи Стефанов.