Пиесата „Убийствен полет- спектакъл с избори“ дава на публиката ролята на Страшния съд

Пиесата  „Убийствен полет- спектакъл с избори“ дава на публиката ролята на Страшния съд

Днес в Пресклуб „България“  се проведе пресконференция на Сдружение „От сърце към сърце“ за  представянето на  иновативния  театрален комедиен спектакъл „Убийствен полет – спектакъл с избори“, в който публиката е активен участник. 

Въздействието на спектакъла и новаторската му визия се гарантират от опита на едни от най-дейните културни предприемачи в Норвегия “Culture breaks borders”. Съвместно с партньора ще бъде реализирано творческо преплитане на различни изкуства – театър, танц, музика.

„Чрез представянето на забавен, стойностен спектакъл с интерактивно участие на публиката, Сдружение “От сърце към сърце” се стреми да повиши популяризирането на съвременното сценично изкуство, възстановяването на културните традиции, възраждането на вродения човешки интерес към душевното богатство, представено на сцена. За да даде достъп на максимален брой хора до изкуство и посланията на спектакъла, зрителите ще могат да го гледат срещу символичната цена от 1лв, която цели да гарантира ангажираност“, заяви пред репортерите креативният директор на проекта Евгения Роева и добави, че идеята е да се привлекат хора, които рядко или никога не ходят на театър. Програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” цели да увеличи достъпа на хората до изкуства и култура, с фокус извън градския център и в малките населени места. Проектът си поставая за цел привличането на нови публики. Затова представленията в София ще бъдат на първо време в кварталите Надежда и Орландовци, а другите представления ще са в Елин Пелин, Костинборд и други по-малки градове.

Спектакълът е режисьорски дебют на актьора Георги Къркеланов, а сценарият е театрален дебют на телевизионния сценарист Теньо Гогов.

„Представянето на този спектакъл е едно предизвикателство към всички. И най-интересното е, че финалът е с отворен край –  публиката поема ролята на Страшния съд и тя решава на кои от 7-те пасажери в самолета  да даде 5-те спасителни жилетки“, каза режисьорът Георги Къркеланов. . 

Автор: Теньо Гогов

Режисьор: Георги Къркеланов

Музика: Frode Barth

Сценография: Inger Cecilie Bertran De Lis

Хореография: Nemanja Cadjo

Креативен директор: Евгения Роева

Асистент: Антоанета Шуманова

Актьори: Даяна Ханджиева, Тони Карабашев, Аделина Петрова, Иван Станчев, Станка  Велинова, Васил  Бовянски, Галина  Бонева

Проект BGCULTURE-2.001-0018 „Спектакъл Избори: укрепване на ценностите в обществото чрез съвременно творчество“ се финансира от Финансовия Механизъм на ЕИП, програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” с финансовия принос на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и национално съфинансиране. Фондът се управлява от Министерство на културата. Проектът се изпълнява в партньорство между Сдружение “От сърце към сърце”, България и Culture Breaks Borders, Норвегия.