Олимпийската шампионка Стойка Кръстева : „Нямах късмет в жребия и започнах от финал надолу“

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева : „Нямах късмет в жребия и започнах от финал надолу“

Това разкри днес златното момиче на ринга Стойка Кръстева  за началото на боксовата надпревара в Токио, след като тя и нейният личен треньор Борислав Георгиев получиха в пресклуб „България“ наградите за месец август, естествено този път без да има смисъл от провеждане на анкета. На церемонията присъстваха генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев и председателят на ОСК Локомотив Сф Даме Стойков. Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и нейният треньор Ангел Ленков, както и треньорката на ансамбъла  по художествена гимнастика Весела Димитрова също ще бъдат отличени за спортисти и треньори на месеца.

„Най-трудният ми мач беше с виетнамката /Ти Там Нгуейн/“, каза шампионката за трудното начало в Токио. “Треперихме, защото нямах късмет в жребия и започнах от финал надолу“, добави царицата на ринга в кат. 51 кг. След това Стойка отстраняваше всяка следваща съперничка с лекота.  „Нямаше нито една слаба боксьорка и ако си мислят, че съм ги преодоляла с лекота, ме радва. Важното е, че показахме, че българският бокс може да бъде най-добрият, трябва само да се обединим“, каза олимпийската ни шампионка, която донесе първото най-голямо отличие за България, откакто през 2012 г боксът за жени стана част от Олимпийските игри.  

Преди финала срещу поставената под номер едно Чакъроглу от Турция треньорът Георгиев е решил да не слуша съветите за тактиката на изчакване и защита срещу опасната конкурентка, а да заложи на агресията, разказа специалистът. . Психологът Иван Иванов ми каза, че ако Жозе Моуриньо има в състава си Роналдо и Меси, те ще играят атакуващо, а не отбранително.  Благодарение на това Стойка прекърши съперничката си още в първия рунд, заключи наставникът.  Така българката се реваншира за загубата си срещу Чакъроглу на квалификационния турнир. 

Стойка и треньорът й  Борислав Георгиев благодариха специално на предишното управление на страната под ръководството на Бойко Борисов за изградените спортни зали, за помощта, която винаги им е оказвана за подготовката и за отзивчивостта на спортното министерство винаги, когато са имали нужда от подадена ръка. Освен на г-н Борисов и неговия екип Стойка адресира своята благодарност и към родната федерация по бокс начело с председателя й Красимир Инински и 153 училище „Неофит Рилски“.  „Хора, които ни дадоха отлични условия, в които да мислим само за тренировките“, посочи Златната Стойка. Д-р Иванов, лекарят на националния отбор по бокс, има също голяма заслуга за триумфа на Стойка, стана ясно на пресконференцията.  „Три седмици едната ми ръка беше контузена. Ако не беше д-р Иванов, нямаше да го има златния медал“, разкри олимпийската шампионка. Кондиционният й треньор Ивайло Лазаров също заслужи топли думи на благодарност за отличната й физическа подготовка.

„Започнах с треньорската дейност и след края на състезателната ми кариера, ще се занимавам с това. Надявам се все повече деца да влизат в залите, има много добри условия и дано минат моите постижения. Имам нужда от малко почивка, а след това ще поговорим за най-добрия вариант дали да участвам на Световното първенство или не“,  каза още златното момиче, благодарение на което страната ни се нареди сред първите 10 боксови нации на Олимпийските игри в Токио. Шефът на нейния клуб Даме Стойков сподели, че в събота и неделя когато не са на тренировка, Стойка и треньорът й Борислав Георгиев обикалят да набират деца за бокс. Двамата обучават 90 деца в училище “Н. Рилски”.

Стойка призна, че е щастлива, че хората оценяват нейния труд. Най-добре се чувства в България, а любимият й град е Добрич, където е родена.