Христо Маринов: Давам отлична оценка за представянето на жените в Токио

Христо Маринов: Давам отлична оценка за представянето на жените в Токио

На Олимпийските игри в Токио 2020 Тайбе Юсеин и Евелина Николова спечелиха бронзови медали, с което общият брой на медалите, спечели от българските борци на Олимпиади, стана 71, от които 5 при жените.

„Доволен съм от представянето на нашите състезателки в Токио – от четири участнички имаме два медала. За първи път при жените печелим два медала от Олимпийски игри. Направиха ни горди всички. Зад един такъв медал стоят много години труд и лишения“, каза на специалната пресконференция  на БФ Борба в Пресклуб „България“ президентът на федерацията Христо Маринов и допълни:

„Единственият ни представител в свободната борба Георги Вангелов докосна медала, но не успя да го спечели и  се класира пети. Конкуренцията в неговата категория е убийствена, така че оценката ми е добра – момчето се бори, даде всичко от себе си.

Разочарованието е от класическата борба – и на тях, както и на всички останали, им бе осигурено всичко необходимо за пълноценна подготовка – лагери в чужбина, спаринг партньори. Но след време, когато се събере УС на федерацията, ще направим пълен анализ и ще дадем оценките за представянето ни на тази Олимпиада. Нямаме информация някой да е тръгнал да се отказва, ако има, ще видим кой е, ще проведем разговори – нямаме някой, който да е на пределна възраст. Това са трудните моменти в спорта, когато тренираш цяла година и не успяваш. Всички са доказали, че са психически силни в този спорт и преодоляват подобни трудности. Японците са много стриктна нация, имаше изискване за носене на маски, ежедневни тестове, мерене на температурата – организацията им беше на ниво и всичко беше наред, особено като спечелихме два медала“.

Старши треньорът на националния ни отбор /жени/ Петър Касабов уточни, че за петте години, откакто е начело на тима, нашите състезателки са показали значителен напредък.

„Доволен съм както от двете медалистки – Тайбе  Юсеин и Евелина Николова, така и от Мими Христова и Миглена Селишка. Мими  допусна малко разсейване и загуби срещата в последните 9 секунди, но много от двубоите бяха решени в последните секунди. Миглена започна двубоя на четвъртфиналите с  американката Сара Хилдебранд по-добре, но допусна една грешка и позволи на съперничката си  да й направи „кръстачка“ и да натрупа много точки.  Но след като президентът е доволен от мен и моя екип, няма как да не се усмихвам и аз, макар че ми е малко трудничко. Всичко това е заради натрупаната умора през последните пет години, откакто  бях назначен. През всички тези години ние сме се борили за първото място и да спечелим колкото се може повече медали. Силно се надявам, че съм успял да вдъхна увереност не само в ръководството, а  в момичетата”, заяви старши треньорът на женския национален отбор и допълни, че вероятно Евелина и Тайбе няма да участват на предстоящото световно първенство в Осло от 2 до 10 октомври.

„Мисля, че двете медалистки от Токио ще решат да си починат, но нищо все още не е затворено като заявки – до 20 август трябва да се реши съставът за първенството. Нека те се нарадват на успеха, защото беше много трудно не само за тях, но и за целия отбор. Ще се намери начин да бъдем боеспособни с другите ни състезателки, както сме го доказали неведнъж. Според мен в някои от отборите ще има  подмладяване, но има и гладни за успехи – на тази Олимпиада имаха право да участват само 16 състезателки в една категория – много европейски и световни шампионки не успяха да участват в Токио, затова ще отидат на световното първенство с амбиция да спечелят титли и медали, за да имат по-успешен сезон“, добави Касабов.

Бронзовата медалистка в кат. до 57 кг Евелина Николова поясни, че се е отказала  заради травми, но нейните треньори са й вдъхнали увереност, че може да продължи да се бори успешно.

“ През 2018 година имах доста тежка травма на рамото. През 2017 г. бях оперирала другото рамо и тогава си казах, че ако трябва да мина още веднъж по този неприятен път, е по-добре да се откажа. Тогава се появиха хора около мен, като личният ми треньор Мирослав Гочев, които някак успяха да ми върнат доверието и да ми вдъхнат куража, че с правилен подход в тренировките мога да продължа и да спечеля олимпийския медал. Така се върнах. Имах терзания в коя категория да продължа и тогава решихме, че ще пробвам в по-горната, въпреки че България има доста класна състезателка в нея. В началото на 2021 г. спечелих  държавния шампионат и старши треньорът ми даде шанс да се състезавам на европейската квалификация за Олимпийските игри. Там спечелих квотата и подготовката ми продължи с максимална сила. Благодаря на федерацията и Министерството на младежта и спорта, че ни  осигуриха всичко, за да се подготвим по най-добрия начин. Този медал ми дава стимул и се надявам, че ще вземем още медали за България, а дай Боже в Париж женската борба да спечели и титла”, заяви Евелина Николова.

Тайбе Юсеин, която спечели бронзов медал в кат. до 62 кг  уточни, че иска да си почине малко и тогава ще реши дали ще продължи да се бори.

“Общо взето в Токио се чувствах малко по-освободена от предната Олимпиада. Това че ми беше втора, ми даде малко по-голямо спокойствие. Подготовката ни беше на макс, след такава подготовка, ако не се сборя, нямаше да бъда удовлетворена от себе си. Благодаря на личния ми треньор Петър Касабов и на президента Христо Маринов – знаете, преживях тежка травма и възстановяването продължи малко по-дълго, но те бяха хората до мен, които ме подкрепяха през цялото време.”

„Знаете колко тежък път извървяхме, за да  спечелим единствената квота в свободната борба, говоря за Георги Вангелов. Той показа мъжество и характер, малко не му достигна за да спечели медал. Но на Олимпиадите винаги е много трудно – на Тайбе й беше по-лесно да стане световна шампионка“, заяви генералният секретар на федерацията Валентин Райчев.