Олимпийската шампионка Ивет Горанова: "Бях изгубила мотивация и увереност. Федерацията ми помогна да си ги върна!"

Олимпийската шампионка Ивет Горанова: "Бях изгубила мотивация и увереност. Федерацията ми помогна да си ги върна!"

Това разкри днес олимпийската шампионка по карате в кат. 55 кг Ивет Горанова, след като получи в пресклуб „България“ наведнъж наградите за спортист на август и на юни, а треньорът й Ангел Ленков взе „Златния трикольор“ за най-добрия сред наставниците този месец. На церемонията присъстваха президентът на БНФ Карате Алексей Петров и вицепрезидентът Русалин Русалинов – председател на плевенския КК Петромакс, където Ивет прави първите си стъпки в бойното изкуство и се състезава и до днес. По-късно шампионката и нейният треньор бяха зарадвани с  нова Toyota C-HR Hybrid кросоувър от федерацията и генералния спонсор ЗК ЛЕВ ИНС. Колата е необходима за подготовката на олимпийската шампионка и най-близкия човек до нея, тъй като на двамата им се налага да пътуват много. От федерацията специално обърнаха внимание, че автомобилът не е подарък за олимпийската титла на Ивет, а е бил осигурен преди олимпийската квалификация в Париж през юни.

Връщайки се към преживяното в  Токио, 21-годишната царица на татамито сподели, че за нея състезанието е било много лесно и е била готова да изиграе още 5 срещи. „Не можах да се израдвам на момента, да разбера какво се е случило, само ми олекна, усетих едно облекчение, че съм спечелила златото“, разказа усмихната красавицата, която премина с лекота през всичките свои съпернички на олимпийския турнир – първи в историята на карате.

Съвсем нелеко обаче е разочарованието след загубата на Европейското първенство през май в Пореч, Хърватия, където Ивет отпада на четвъртфиналите. Тя губи вяра в себе си точно преди решаващото изпитание в надпреварата за олимпийска квота. „Най-важна бе Федерацията, защото точно преди квалификацията в Париж за Олимпиадата, аз бях изгубила на Европейското първенство. Бях изгубила много увереност и мотивация и те бяха хората, които продължиха да вярват в мен и да ме подкрепят. Аз стъпих върху тяхната увереност и увереността на треньора. Благодаря на треньора, че ме изтърпя през този дълъг и труден цикъл, с толкова много препятствия. Останахме стабилни и успяхме да прескочим всяко едно препятствие”, призна тя на пресконференцията.    

Президентът на федерацията Алексей Петров подчерта, че успехът на Ивет е „ феноменален, уникален и парадоксален. Последното е, защото това се случи в родината на карате, а тя помете всички нейни съпернички в Токио. Тепърва ни предстои ново начало. Тя е само на 21 години. Ангел мога да го опиша с две думи – упоритост и настойчивост”.

Алексей Петров похвали и сенсей Русалин Русалинов, с когото работят заедно повече от две десетилетия. . „Русалинов е доказал, че може да открива талантите в нашия спорт, но и да ги развива. Той е много мъдър и е специален коректив за установяване на добро и зло”, обобщи шефът на родното карате.  

“Горд съм с нея. Преминахме през много трудни моменти, но си заслужаваше. Щастието е огромно”, заяви Ленков. 

Ивет благодари освен на федерацията, на Министерството на младежта и спорта, на своя клуб, на спортното училище. Тя призова децата да обърнат внимание на паралелката по карате-до в спортното училище в Плевен.. 

Олимпийската шампионка сподели още, че от малка си е мечтала да стане полицай. Най-близката й мечта обаче ще се сбъдне след два месеца, ако покори и световния връх в карате. Ивет Горанова има бронзов медал при жените от Световното първенство през 2018 г, но сега гледа към титлата. „На Световното първенство ще заложим и на силно отборно представяне – Ивет Горанова, европейската вицешампионка Алкександра Стублева и Ивана Каменова“, заяви Алексей Петров.   

След Световното първенство тази есен, през 2023 г предстоят Европейски Олимпийски игри в Полша и това събитие е следващата голяма цел за БНФ Карате, добави президентът на централата. „Сигурен съм, че карате ще бъде част от Олимпийските игри в Париж 2024“, добави Ал. Петров. Той се позова на мащабната кампания в полза на карате, която сега започва с участието на министъра на спорта на страната-домакин Франция.