Илко Пиргов: Целта ни е да се класираме до трето място в първенството в efbet лига

Илко Пиргов: Целта ни е да се класираме  до трето място в  първенството в efbet лига

На специална церемония в Пресклуб „България“ вратарят на Локомотив Пловдив Илко Пиргов бе награден  за Футболист №1 на месец юли. Той заслужи „Златната топка“, след като получи 10 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 19 спортни медии и редакции за спасените три дузпи срещу Словачко във втория предварителен кръг в Лигата на конференциите. Кирил Десподов /Лудоголец/ има 8 гласа, а вратарят на ЦСКА Густаво Бусато е с 1 глас.

“Благодаря на всички спортни журналисти, които са  гласували за мен. Като вратар работата ми е да спасявам вратата от попадения, радвам се, че успях да помогна на тима ми да продължи напред”, каза Пиргов и добави:

“В последните години футболът се превърна и в статистика, събирам всякаква информация, това е важна част от подготовката ми.  Когато започнат дузпите, имам някакво шесто чувство, но също така играе роля шанса и късмета”.

Вратарят на „смърфовете“ поясни, че никога не е играл на друг пост.

“Бях най-малкия в махалата в която живеех, затова ме слагаха  на вратата и така  от детството си останах вратар“

Пиргов поясни каква е причината „Локомотив“ Пд да няма победа от началото на шампионата.

„Сгъстеният цикъл ни попречи в началото. Доста основни футболисти ни напуснаха, за да окомплектоваш един отбор е нужно време, а ние го нямахме. Напуснаха ни 6 футболисти, , между които и трима основни защитници. Дойдоха нови 6, така ще ни трябват още малко тренировки за стиковка, особено в отбраната, но в течение на мачовете ще ставаме по-добри”, каза Пиргов и подчерта, че следващият им съперник  Славия е стойностен отбор с добри изпълнители, но се надява и с малко спортен шанс да успеят да спечелят първа победа за сезона”.

На въпрос какви са целите на Локомотив Пд през новия сезон Пиргов отговори:

“Надявам се да завършим в първите три отбора в края на първенството. ЦСКА и Лудогорец имат по около 25 равностойни футболисти, а ние нямаме, така че трудно ще се борим за титлата. Като футболист винаги съм искал да се класираме най-напред в първенството, целта е по възможност отново да играем в европейските турнири. По принцип  играем успешно срещу Лудогорец, но  сега в първия кръг мислите ни бяха за мачовете в Европа. С течение на времето и тренировките ще изглеждаме доста по-добре“.

Пиргов поясни, че срещу Копенхаген е станало ясно, че има разлика в класите.

„Може би сме далеч от нивото на Копенхаген, футболът в България върви с 10-ина години след средния футбол в Европа. Скоро се видях с легендата на Локомотив Пд и на българския футбол Христо Бонев. И той ми каза, че преди години изобщо не са се притеснявали от скандинавските отбори – спокойно са ги биели с 3:0 и повече. Но сега не е така.

Пиргов уточни, че успехите на Лудогорец в евротурнирите  не помагат на националния ни отбор, тъй като там играят много чужденци. Лудогорец трудно може да бъде изместен от трона в първенството на страната ни.

“За да свалиш Лудогорец от върха, трябва да направиш качествена селекция. Там играят доста чужденци. Влагат се огромни средства, от финансова гледна точка може би само ЦСКА ги доближава. Трудно ще ги свали някой от трона. За мен ще е чест да облека националната фланелка, но  трябва   селекционерът  Ясен Петров сам да прецени кого да повика. Мисля, че е нужно малко време и отново ще имаме силен национален отбор“,  приключи Илко Пиргов.