Топ триото в тениса на маса на поход за топ 8 в евроквалификациите

Топ триото в тениса на маса на поход за топ 8 в евроквалификациите

Достойната представителка на страната ни на Олимпийските игри в Токио Полина Трифонова, вицешампионката на държавното първенство Мария Йовкова и бронзовата медалистка Калина Христова утре заминават за Белград, където от четвъртък до неделя тази седмица ще се проведат квалификациите за европейското отборно първенство по тенис на маса в Румъния след месец. Утре ще бъде изтеглен жребият, като 17 отбора ще бъдат разпределени в 4 групи. Играе се по схемата всеки срещу всеки. Първите 2 отбора във всяка група се класират за първенството на Стария континент, поясни днес в пресклуб „България“ генералният секретар на федерацията Михаил Фролошки. Първоначално 24 отбора бяха заявили участие, ние бяхме в група с Швейцария и Израел. Те, както и други страни, се отказаха заради пандемията от КОВИД, добави Фролошки.

Момичетата се събраха заедно преди два дни, така че много време да тренират преди старта нямаха. Полина беше на Олимпийските игри и след това малко в почивка, Мария и Калина се подготвяха в клубовете си, съобщи старши треньорът на топ триото Асен Асенов. Той е сигурен в успеха на най-добрите родни състезателки в Белград. „Хърватия, Словения и Турция са най-силните ни конкуренти“, категоричен е наставникът.

Поли, Мария и Калина също са смятат, че ще се преборят с опонентите си и ще се класират за европейското отборно първенство. Те са амбицирани да покажат, че България е фактор в тениса на маса. В Токио Поли сбъдна детската си мечта да участва на Олимпийски игри, сега гледа към Париж 2024.

Че тенисът на маса заслужава грижи и внимание и от страна на държавата, и от страна на спонсори, говорят фактите. „В отборните държавни първенства за мъже и жени се явяват 160 отбора. Това е социален спорт, изключително популярен. Имаме 100 работещи клуба, но треньорите се броят на пръсти поради финансов недостиг“, обясни М. Фролошки. При юношите също имаме успехи, подчерта той. На последната Балканиада за 15-19 годишните през юни в Албена имаме двойка шампиони и други медали, похвали се генералният секретар на БФ Тенис на маса. „Имаме много талантливи деца, но няма пари за международни лагери и състезания и в един момент те се отказват“, сподели треньорът  Асенов.

Полина Трифонова, Мария Йовкова и Калина Христова също са принудени да пропускат състезания от Световната купа, Европейската купа и престижни турнири. Федерацията разчита на 150 хил. лв. годишен бюджет, което е крайно недостатъчно. Само около 15 хил. лв.са необходими да бъде осигурена за годината всяка от най-класните тенисистки на маса в България, което прави скромните 45 хил.лв общо, стана ясно на пресконференцията. Добре че поне Европейската федерация разреши на състезателите да играят в клубен отбор в чужда европейска страна и така да трупат опит на високо ниво. Поли играе в Първа Бундеслига, Мария е в Италия, Калина в Сърбия. Когато излизат да играят под националния ни флаг, тогава  всички разходи падат върху родната федерация. „Дано догодина да имаме по-добър бюджет от Министерството на спорта или за Поли, Мария и Калина да има целево финансиране“, изрази надежда Михаил Фролошки.