Около 70 състезатели в зашеметяваща надпревара пред НДК

Около 70 състезатели в зашеметяваща надпревара пред НДК

От утре до неделя вкл. на 40-метрово трасе пред НДК около 70 състезатели от 23 страни ще се съберат за  участие на Световната купа по паркур – част от календара на Международната федерация по гимнастика. По този повод в София ще гостува президентът на централата Моринари Ватанабе.

Събитието е първо по рода си след 18-месечно прекъсване на официални прояви по паркур в международен мащаб. Утре е ден за тренировки, в петък са квалификациите, а финалите са в събота, 11-и и в неделя, 12-и септември. Състезателите ще доказват уменията си в двете дисциплини на паркура – скорост и свободен стил . 

Зрителите ще могат да наблюдават спиращите дъха изпълнения на открито. Достъпът е свободен. „Локацията е подходяща. Около НДК има голям поток от хора, всеки ще може да види изпълненията на състезателите и така младите да се запалят по паркура“, сподели днес в пресклуб „България“ легендата Йордан Йовчев – председател на Организационния комитет.   

България ще бъде представена от амбициозна четворка – Алек Раев, Мартин Димитров, Лъчезар Захариев, Йоан Досев. Треньор е Делян Димитров. Поради контузия от състава е отпаднала Стела Паунова. Мартин и Йоан ще участват и в двете дисциплини, Алек и Лъчезар ще са на скорост. „Имаме състезатели, които с години се занимават с паркур и има какво да покажат“, заяви Й. Йовчев. Най-добрите атлети в челната осмица на света пристигат тук. „Надявам се да влезем на финал, а защо да не спечелим и медал“, каза президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев. Наградният фонд на Световната купа е 60 хил. шв. франка, като шампионите ще получат по 7 хил., вицешампионите по 5 хил., бронзовите медалисти по 3 хил.   

Нашите представители от няколко години постоянно се подготвят, като имат възможност да упражняват сложните фигури в зала, така че българската федерация развива паркура, подчерта Йовчев.  Скоростта е повече силова дисциплина, докато фрий стайлът е по-креативната , с повече елементи. Йоан Досев предпочита именно фрий стайл, въпреки че и на скорост е добър, защото има повече салта, по-голяма свобода, сам си избира елементите. „Тройно салто напред и двойно салто с два винта са най-опасните елементи“, сподели младежът, който от 5 години се занимава с паркур.

Родната федерация по гимнастика е горда със спечеленото домакинство на Световната купа по паркур и догодина отново ще сме домакини, похвали се Красимир Дунев.  Ще посрещаме и участниците на Световното първенство по гимнастика, добави той.