Николай Киров: Важно е да постигаме добри резултати и да подобрим самочувствието на футболистите

Николай Киров: Важно е да постигаме добри резултати и да подобрим самочувствието на футболистите

Новият старши треньор на ЦСКА 1948 Николай Киров  даде първата си пресконференция в Пресклуб България  преди мача с Ботев /Враца/ от 7-ия кръг в efbet  лига.  На брифинга  присъства и спортният директор на „червените“ Радослав Здравков, който връчи на Киров фланелка  и шалче на ЦСКА 1948.

На въпрос защо е приел да стане наставник на ЦСКА 1948, Киров отговори:

„Най-вече ме привлече  амбициозния проект, който имат,  сериозността на проекта, който според мен е възможен за реализация. Първите ми впечатления са, че с оглед  на постигнатите до момента резултати липсва настроението при състезателите, но това е съвсем логично. Затова  първите неща, които трябваше да променим, бе да има повече настроение в  тренировките.

Родният специалист е уверен, че работата с млади български футболисти може да доведе до големи успехи.

„Това, което направихме с отбора на Арда, показа, че е напълно възможно  да се постигат  добри резултати, само с родни състезатели, защото там 99%  от играчите бях българи, имаше само един чужденец . В Арда имаше доста млади футболисти, които бяха основата на предишния младежки национален отбор, а такива състезатели има и в ЦСКА 1948. Според мен на този етап липсват опитни футболисти в състава, именно  това наложи кратката селекция, която направихме – взехме състезатели с по-голям опит и  на позиции, които ще донесат баланс в отбора“.

Николай Киров подчерта, че сега най-важната задача е да се постигнат по-добри резултати в предстоящите двубои.

„Знаем как да работим и какво трябва да правим в тренировъчния процес, за да може състезателите в мачовете да се чувстват най-добре както физически, така и психически . Един треньор винаги се съобразява с качеството на футболистите, с които разполага. Като говорим за стил на игра, винаги е нужно малко време.  Сега имаме една основна задача – да подобрим резултатите на първия състав, защото  изоставаме доста с точковия актив. Липсва самочувствието на състезателите и те не могат да покажат голям процент от своите възможности, когато не се чувстват уверени. Само добрите  игри и победите водят  до повишаване на самочувствието на футболистите и вдигането на настроението в  съблекалнята“, каза Киров.

В предстоящия 7-ми кръг отборът на ЦСКА 1948 ще играе с Ботев /Враца/.

„Тимът на Ботев  е приятната изненада до момента в шампионата – показва  стойностни игри, има  редица  млади и качествени състезатели. Поздравявам своя колега – показва доста сериозен потенциал със своя отбор, изпитах го и на свой гръб в първия кръг, когато бях треньор на Арда. Който си позволи да не играе на 100% срещу този отбор, винаги  ще изпитва огромни трудности в самия двубой. Дай Боже да се коригирам срещу Ботев Враца, този път аз да бъда усмихнат след края на мача“, коментира Киров предстоящия двубой с врачани.

Попитан какви  цели си поставя като старши треньор  на ЦСКА 1948, Киров уточни:

„Не сме го коментирали с ръководството на клуба, но моята лична цел, както бе и в Арда, е да надградим  постигнатото през изминалия шампионат. Сега сме в малко по-неизгодна позиция, защото точковият актив след първите 6 кръга е малък, а първенството има разделение – фактически нещата трябва да се решат до разделението на Първа шестица и Втора осмица, но това не пречи да имаме абсолютно същите амбиции“.

Николай Киров бе категоричен, че изграждането  на втори отбори e доказана практика в цяла Европа и те са плюс за всеки клуб. От една страна се дава шанс на млади състезатели да придобиват  опит и да се изграждат  като професионални футболисти, а от друга се дава възможност  на опитни състезатели  след контузия да трупат игрови минути.

Наставникът говори и за честата смяна на треньорите – както в ЦСКА 1948, така и в другите български клубове.

 „Позицията старши треньор в България от доста година е много несигурна – разбира се, че не е приятно, няма как да се търси развитие на един състав и на клуба като цяло, камо ли да се гради стил и дългосрочна стратегия. Моето виждане е, че старши треньорът е основната фигура в спортно-техническия процес на един клуб и именно неговите качества и способности  могат както да издигнат един клуб, така и да го провалят. Имаме доста разговори с нашите ръководители на тази тема, мисля, че и те вече са стигнали до този извод“, завърши Киров.

Спортният директор на армейците Радослав Здравков бе категоричен, че Николай Киров е най-добрият избор за ЦСКА 1948.

„Ще припомня, че г-н Киров бе Треньор номер 1 на България за миналата година, така че самият избор беше лесен. Вярваме, че той е човекът, който ще помогне за възхода на отбора“,  заключи Здравков.