"Златен трикольор" за Пинчера от Пресклуб "България", със Стойка Кръстева искат да работят заедно

"Златен трикольор" за Пинчера от Пресклуб "България", със Стойка Кръстева искат да работят заедно

Рекордьорът в българския бокс по спечелени медали от всички големи първенства   Даниел Петров – Пинчера, който много пъти е развявал националния ни флаг,  днес получи наградата „Златен трикольор“ от пресклуб „България“ по повод 50-годишния му юбилей. Емблематичният състезател – олимпийски шампион от Атланта’96  и вицешампион от Барселона’92, световен шампион, вицешампион и бронзов медалист, два пъти европейски шампион  –  както и в годините на удивителната му кариера днес отново беше рамо до рамо с Ангел Ангелов – Гелето,  признат за най-успешния старши треньор на националния отбор.  

Заради липсата на талантливия наставник Даниел Петров е пропуснал сигурната възможност да стъпи на олимпийския връх два пъти.  „Ако бате Геле беше с мен в Барселона,  щях и там да съм олимпийски шампион“, заяви днес категорично Пинчера. Той си спомни загубения финал срещу кубинеца Марсело. Умората, голямото изтощение го лишава от победата. „Бях изцеден като лимон“, спомня си Даниел Петров и не крие, че причината е в тогавашното треньорско ръководство /Михаил Таков и Палми Ранчев/. “Бате Геле е голям стратег, като му кажеш че си много изморен, той  ти дава един ден да се отпуснеш с волейбол или нещо друго, а на следващия ден с усмивка те кара отново да започнеш на максимума на ринга”, стана ясно от описанието на Пинчера. На лагер в Германия преди Олимпийските игри в Барселона в официални спаринги българинът пребива от бой Марсело. Даниел дори си мисли, че ще го победи със сигурност, ако играе срещу същия съперник за олимпийското злато, но остава със среброто.  Мъчно му е, че губи с малко по точки, разказа днес боксьорът, който 4 години по-късно грабна олимпийското злато в Атланта. Съжалява също, че не е успял да добави в колекцията си от олимпийски отличия бронзов медал от Сидни 2000. Тогава съдийски решения го спират в квалификациите и той решава да спре състезателната си кариера.

Няма лесен мач, каза юбилярът и припомни, че винаги жребият му е бил тежък. При него обаче щом прескочи първия противник, до края  успява да удържи, отбеляза Ангел Ангелов.

На днешния голям християнски празник Кръстовден  Пинчера сподели, че е вярващ християнин и винаги е носил със себе си малка метална икона на състезания. Той самият е роден на Малка Богородица/8 септември/ и вярва в доброто. Ангел Ангелов казва за него, че е вълча порода, затова му викат пинчер, като захапе на ринга противника, няма пускане, но в живота е благ. По това си приличат със Стойка Кръстева. Тя, която донесе олимпийско злато за България в Токио след 25-годишната пауза от титлата на Пинчера, днес дойде на церемонията в пресклуб „България“. Олимпийската ни шампионка е била сред гостите на юбилейното парти на Пинчера миналата седмица. Даниел Петров пък е поканен на рождения ден на Стойка тази събота, 18-и септември, похвали се той.  Пинчера има желание да започне сериозно работа като треньор, така както ще продължи кариерата и на Стойка в Локомотив София. Двамата искат да работят заедно, стана ясно от думите им. Попитан дали федерацията по бокс му е предлагала досега възможност за работа, той отговори отрицателно. Шампионът е скромен и не може да иска сам за себе си, да настоява да получи длъжност. „Скромността вече не краси човека“, подчерта Ангел Ангелов-Гелето.