12 български скейтбордисти ще участват на финалите в World Rookie Tour Skateboarding в Инсбрук

12 български скейтбордисти ще участват на финалите в World Rookie Tour Skateboarding  в Инсбрук

Утре, в празничния за столицата  ни  ден, в Скейт парк  София за първи път в нашата страна  ще се проведе кръг от Световния тур по скейтборд за младежи до 16 и до 21 години  – World Rookie Tour Skateboarding, каза на пресконференция в Пресклуб „България“  представителят на Световния Руки Тур за България и Обединеното кралство  Иван Фърков. Той уточни, че заради ограниченията, свързани с ковид 19, в състезанието ще участват само български скейтбордисти.

„Ограниченията, свързани с коронавируса, промениха първоначалните планове за голямо международно състезание, което да е в три дни. Така World Rookie Tour Skateboarding в София ще се проведе само в един ден – в петък, 17 септември “ каза Фърков пред репортерите.

В 12.00 ч. е началото на записванията, от 14.00 ч. са квалификациите, а от  16.00 ч. започват финалите при младежите и девойките в двете възрастови групи.

„Фактът, че в проявата ще участват само български  състезатели, дава възможност на най-добрите ни скейтбордисти  да участват  във финала на тура в Инсбрук  от 1 до 3 октомври. Тримата призьори  в двете възрастови групи при младежите и девойките, или общо 12 състезатели, ще заминат за известния австрийски курорт  и ще могат да премерят сили с най-добрите  свои връстници в света. Победителите в световните финали ще се класират за едно от най-големите скейтборд състезания в света The Simple Sesions, което е стъпка към спечелване на квота за Олимпиадата в Париж.“, подчерта Фърков.

 На срещата с медиите в Пресклуба  присъства и най-голямата ни надежда за олимпийски медал от следващите игри в Париж  Мартин Атанасов.

„Много се радвам, че скейтбордингът бе включен в програмата на Олимпийските игри. Сигурен съм, че това ще привлече много млади хора да започнат да се занимават с нашия динамичен спорт, а голямата конкуренция ще даде възможност да изградим силен национален отбор. Очаквам много силно и оспорвано състезание, в което най-добрите ни състезатели ще разкрият колко  красив, интересен и вълнуващ е нашия спорт“.

В групата до 16 години при младежите ще се състезава и Лука Йорданов, който каза, че с нетърпение очаква стартовете и се надява да бъде на почетната стълбичка след финала.