"Златна България" за половин век на Иван Иванов, в щангите очакват промени в регламента за Париж 2024

"Златна България" за половин век на Иван Иванов, в щангите очакват промени в регламента за Париж 2024

Днес старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов получи награда от пресклуб „България“ по повод 50-годишния му юбилей. Олимпийският шампион от Барселона 92, 4-кратен световен и 5 пъти европейски шампион бе почетен със „Златна България“. Заедно с него бяха състезателите от Токио Божидар Андреев /73 кг/ и Христо Христов /109 кг/.  

„Бях крайно демотивиран да продължа след Токио, но благодарение на моите треньори сега ще се върна и ще бъда по-силен“,  разкри  Христо за преживяното след скандалното отнемане на бронзовия му олимпийски медал. Европейският вицешампион за мъже в Москва тази година и световен първенец при 20-годишните в Ташкент се подготвя за участие на Световното първенство за мъже през декември. Мотивиран е да се качи на почетната стълбичка, но е категоричен, че такъв успех не може да бъде своеобразен реванш. „Реваншът е само на Олимпийските игри“, отсече талантливият варненец.   

Божидар Андреев съобщи, че възстановяването му върви по план и тренира с натоварвания. Щангистът вдигаше в Токио с тежка контузия на рамото, но въпреки това успя да се класира на 5-о място. Ще участва на Световното първенство за мъже през декември в Ташкент от 7 до 17 декември, но не си е поставил конкретна цел. „За мен е важно да се подготвя и да се справя добре“, каза  бившият европейски шампион до 23 г и шампион на Младежките олимпийски игри.  

Старши треньорът Иван Иванов също няма да иска от състезателите на всяка цена да спечелят медали. Това състезание не е приоритетно, то не е олимпийска квалификация за Париж 2024, каза селекционерът. След Световното първенство в края на годината ще има конгрес на Международната федерация и ще се вземат важните решения. Ще бъдат определени кои състезания ще са олимпийска квалификация. Очакват се промени в регламента, може би ще се променят и тегловите категории, защото във френската столица ще има 5 категории при мъжете и 5 при жените, сподели Иванов. На форума в столицата на Узбекистан ще стане ясно и какъв ще е максималният брой олимпийски квоти за една държава .

Иванов сподели, че щангите при жените са на недостатъчно добро ниво, но заедно с федерацията работят усилено за промяна. Треньорът ще даде шанс на младата Айше Мехмедова да участва на предстоящото Европейското първенство до 20 г и 23 г. във Финландия. Ангел Русев ще се качи от 55 кг на 61 кг и също ще е част от отбора до 23 г. Габриел Маринов, Иван Димов, Диан Пампурджиев са другите ни сигурни представители.