Смаяхме и съдиите на европейското по аеробика

Смаяхме и съдиите на европейското по аеробика

Шестима състезатели донесоха за първи път в историята на българската аеробика 4 европейски титли – Дарина Пашова, Ана -Мария Стоилова , Антонио Папазов и Тихомир Братоев при мъжете и жените, Борислава Иванова и Христо Манолов при юношите и девойките. Дарина и Антонио извоюваха златото в две дисциплини – тя в индивидуалната надпревара при дамите и заедно с Антонио и Тихомир в състава на тройката. Антонио е шампион и на смесени двойки със своята партньорка Ана-Мария, а техните последователи Борислава и Христо грабнаха титлата в същата дисциплина до 18 г. като следващата година ще са част от отбора за мъже и жени. Голямо признание получи и съдийската колегия на България – Антония Топлийска и Бистра Вълчева са удостоени с диплом за почетни съдии на Европейската федерация по гимнастика заедно с още 9 техни колеги от други страни. Званието е присъдено от зараждането на аеробиката.

Щастливи сме, че само няколко месеца след Световното първенство в Баку /27-29 май/ записахме исторически успех в Пезаро, Италия,  сподели днес в пресклуб „България“ Димитрина Къндева  – председател на Съюза по аеробика.  В азербайджанската столица  спечелихме златен и сребърен медал при мъжете и жените, 2 сребърни и 2 бронзови отличия при юношите. С титлите от европейското,  гимнастическият спорт приключи 2021 г като най-успешната от раждането си, подчерта още Къндева, която е и старши треньор. Тя благодари на състезатели, треньори, спонсори, ММС за дългия път дотук, увенчан с такъв триумф.   

Състезанието беше хем лесно, хем трудно, каза за европейската битка вторият треньор на националния ни отбор Биляна Тютюкова .  Лесно, защото нашите състезатели бяха отлично подготвени, трудно, защото трябваше да го покажат с перфектно изпълнение. 

След Баку си взехме урок. Казахме се, че трябва да сме не на нивото, а над нивото на световния елит, върна лентата назад  Къндева по повод драматичното 4-то място на Ана-Мария и Антонио на Световното, въпреки изключителното им представяне.

„Най-после не сме четвърти! Всички ни поздравяваха и казваха: ‘Finally’ /най-накрая/! Когато се качихме на стълбичката видяхме, че самите съдии бяха щастливи с нас! Много трудно ни беше да го повярваме! Видях светлина в тунела, щом станахме първи в квалификациите. “, даде израз на емоциите Ана-Мария.   

Антонио разкри, че в деня на пристигането им в италианския град Пезаро научава за загубата на любимата си баба. Психически е сринат. „Благодарение на треньорите и приятелите, на всички около мен успях да преодолея болката. Имах задачата да бъда перфектен и в двете дисциплини – смесени двойки и тройки, продължи шампионът.

Преди това, в началото на август, състезателят е застигнат от тежка контузия до степен на безчувственост на ръката.  Лекарите заключават, че е необходима операция и дълго възстановяване. По същото време Дарина и Ана-Мария също имат проблем с травми.  Благодарение на кинезитерапевта Николай Касабов, на д-р Симидчиев, на физиотерапевта Петър Караджов Антонио Папазов се връща към тренировките и участва на Европейското. 

Имаме традиция в смесените двойки – Калоян Калоянов и Констанца Попова са първите ни световни шампиони през 1997 г, 7 години по-късно световната титла принадлежи на Галина Лазарова и Мариян Колев, напомни почетният председател на Съюза по аеробика Йорданка Благоева.  Калоян и Констанца бяха днес в залата на пресклуб „България“ да поздравят европейските шампиони.  

За преживяното на Европейското и впечатленията си сподели и Тихомир Братоев от златната тройка, която постигна триумф и на Световното тази година: „И съдиите оценяваха, че такова хубаво съчетание като нашето не бяха виждали! Затова много висока е оценката ни за артистичност!“  

Дарина Пашова, която се гордее с 2 златни медала от Европейското и сребро от Световното бе лаконична. Тя е сбъднала мечтата си да покаже съвършенство и в двете съчетания.

Девойката Борислава, която от 2022 г. ще бъде при жените, също беше кратка: „От 3-годишна се боря! Една моя мечта се сбъдна! Имах контузия на коляното, но трябваше да устискам на състезанието!“

А следващата година носи още предизвикателства и дори по-големи за елитните ни състезатели по аеробика – Световно първенство в Португалия и Световни игри в САЩ, които се провеждат веднъж на 4 години за неолимпийските спортове.  Амбицията е за медали. А промените в правилника са в полза на нашите таланти – обръща се по-голямо внимание на оригиналност и артистичност.