Венци Стефанов за т.нар. „Света Троица“: „Не бих дал и куче да ми разходят, защото ще го изпуснат“

Венци Стефанов за т.нар. „Света Троица“: „Не бих дал и куче да ми разходят, защото ще го изпуснат“

Такава оценка даде днес в пресклуб „България“ президентът на ПФК Славия и член на Изпълкома на Българския футболен съюз Венцеслав Стефанов за кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов, подкрепен от Мартин Петров и Стилян Петров.  Футболният бос, който близо три десетилетия издържа своя клуб, ги нарича „Света Троица“.  „Те са добри момчета за своите приятели“, каза още снизходително Стефанов, “но не могат да организират и контролират футбола, този сложен организъм”, смята собственикът на белия клуб.  Той вижда като съществен недостатък на Бербатов неумението му да комуникира с хората. „Мартин Петров собствените си пари не може да опази, камо ли да се справи с футбола“. А Стилян Петров няма да го виждаме тук, смята В. Стефанов. 

„Ако някой ми каже с какво Боби Михайлов е по-лош от Митко Бербатов, може и да си променя мнението“, направи уговорка футболният ръководител. „Зад него са хора, които му дават кураж, защото той не е в час за много неща“, каза още за Бербатов собственикът на Славия. Той попита чрез медиите големия футболист кой финансира едноименната му фондация и колко лични пари дава. „Знам, че преди години Боби Михайлов е давал лични средства за футбола“, допълни В. Стефанов.

Той подкрепя изцяло преизбирането на Борислав Михайлов за шеф на футболната централа, тъй като  за времето, в което е бил в Изпълкома, е видял какво се прави и какво ще се прави. Тиражираните твърдения в медиите срещу сегашния шеф на царя на спортове са плод на непотвърдена информация.  Боби Михайлов е добре ситуиран в евроструктурите на футбола и това е шанс за българския футбол да получава средства по програмата  „Хеттрик“, добави В. Стефанов. Той е свидетел, че отговорни представители на ФИФА и УЕФА винаги са изразявали добро отношение към Михайлов.

„Христо Порточанов си чеше егото. Ивайло Дражев – Вечната Амбър страда от раздвоение на личността. Да си наляга парцалите!“, така Венци Стефанов характеризира други двама добре познати деятели на футбола и претенденти да заемат най-високия пост.  

БФС няма как да задължава клубовете да направят нещо, колкото и то да е полезно, подчерта В. Стефанов. От няколко години във футболния съюз я има програмата на Аякс за развитието на футболните школи с методиката на тренировките, но само три клуба са взели тази програма, обърна внимание президентът на Славия. Така той опроверга твърденията, че БФС не прави необходимото за детско-юношеския футбол. „Няма как да ги убедиш клубовете, те викат, че си имат треньори“, каза още В. Стефанов. БФС не може да санкционира клубове, повтори членът на Изпълкома. Парите от Европа не са панацея, стана категорично ясно още на пресконференцията днес. „Всички чакат на пусия, но парите трябва да се управляват, да се отчитат“, добави той. “Само ръка за ръка държавата, общините и спортът – това е пътя за успех.”

Венци Стефанов е на мнение, че националния селекционер Ясен Петров е треньор с бъдеще. Неуместно е сега да се правят прогнози дали имаме шанс да се класираме за световното първенство догодина.