Изабела Янкова подписва с френски отбор, вземаме домакинство на европейско

Изабела Янкова подписва с френски отбор, вземаме домакинство на европейско

След триумфалния си успех по трасетата за планинско колоездене  в Европа и САЩ Изабела Янкова гостува в Пресклуб „България“, където говори за трудностите в подготовката, победите в най-големите състезания през тази година  и перспективите за нейното развитие в елитния френски отбор Speciаlized Gravity.

Нейният баща и треньор Николай Янков заяви пред репортерите, че тази година Изабела завършва един изключително успешен сезон с 5 от 5 победи във всичките  големи състезания, в които участва  – в Държавния шампионат, Европейския шампионат, Европейския iXS шампионат в категория жени елит, световния шампионат и стана носител на Световната купа по спускане в категория девойки.

След като стана световна и европейска шампионка, през септември Изабела замина за курорта Сноушу, САЩ, за да вземе участие в последните два кръга от Световната купа по спускане. В 6-ия кръг тя спечели първото място с преднина от над 4 секунди пред втората в класирането и нейна основна конкурентка за купата Фиби Гейл (Великобритания). В последния 7-ми старт Изабела отново завърши състезанието с впечатляваща преднина от над 4 секунди пред втората в класирането Сиер Ван Дер Велден от Белгия и повече от 23 секунди пред третата в класирането – Елла Ериксон от САЩ. Така тя покори и най-високия връх в планинското колоездене,  подсигурявайки си необходимия брой точки, за да спечели целия турнир и да донесе Световната купа  в България.

„С тези успехи няма как да няма предложения“, заяви Николай Янков и добави:

„Нямаше отбор, който да не ни е питал дали искаме да караме за тях, но ние решихме да подпишем със Specialized Gravity. Френски отбор е и е най-големият в планинското и шосейното колоездене. Имаме сериозно предложение оттам, като Изабела ще продължава да кара за България, само сменяме отбора. Предложението е за 3-годишен договор. За да продължи напред и да се развива професионално, трябва да има отбор зад гърба си. Защото другите жени са много по-напред от Изабела. Тя има още една година да се състезава при девойките, но след това трябва да има хора, които да й покажат детайлите в този спорт. Изабела е изцяло сама на трасето и всички са се чудили как се справя тя, защото аз не карам колело, а само го поддържам. Бъдещето е да бъде в голям отбор. За съжаление, в България нямаме такъв и не знам на този момент как Изабела може да се развие без подобен тим“.

Председателят на БФ Колоездене Драгомир Кузов заяви, че постижениято на Изабела е  изключителен успех за българското колоездене и се надява това бъде началото на нов възход на този спорт у нас.

„Всички присъстваме на един исторически момент за българския спорт и колоездене, за който трябва да благодарим най-вече на Изабела и на нейния баща Николай. За първи път в България пристигна най-красивото джърси от всички видове спорт – фланелката с цветовете на дъгата. Даже не знам дали всички любители на колоезденето го оценяват, но това е мечта, недостижима за всеки един състезател. Изключително много благодарим, поздравяваме ви и смятаме, че това е ново начало и повратен момент в колоезденето в България. Пожелавам още много успехи и най-вече здраве на този добър отбор. Семейството е основна подкрепа за развитието на един състезател, а и ние като федерация се постарахме да направим всичко необходимо, за да се постигнат тези успехи. Пожелаваме на Изабела да повлече крак след себе си за дълга кариера. Надявам се в близко бъдеще ще успеем да създадем един български тим, който да бъде абсолютен конкурент на всички световни отбори. По време на заседанието на Европейската федерация стана ясно, че България ще бъде домакин на европейско първенство по планинско колоездене през 2023 или 2024 година. А другата седмица УС на нашата федерация ще вземе решение да връчи  специална премия на Изабела за уникалния триумф“, заключи Кузов.

Заместник-председателят на федерацията Любослав Венков каза:

„Искам да благодаря на Изабела с цялото си сърце, защото това, което се случи с българското колоездене, е нещо, за което дори не съм мечтал. Колоезденето в световен мащаб се развива доста сериозно. С новата федерация ще продължим да подкрепяме Изабела със сигурност. Това не е олимпийска дисциплина и тя още не е в елита, така че от държавата едва ли ще получим някакъв вид субсидия. Получаваме такава заради нашия генерален спонсор и догодина също ще продължим да подкрепяме финансово Изабела, за да може тя да представя България така достойно и да ни радва. Заставаме зад нея на 100%, като в същото време ще работим и за другите ни дисциплини.“

Изабела сподели пред репортерите, че от малка се занимава с екстремни спортове и с планинско колоездене.

„Баща ми е доста екстремен тип и от малки ни води на офроуд с джипове и мотори. Мисля, че оттам идва жаждата за адреналин. От малка много обичам да карам колела, живея в планината, имах доста приятели момчета и не си падах от малка по детските женски неща. Просто реших да си купя такова колело, бях събрала пари и баща ми ми помогна. Участвах през 2017 г. в едно състезание в Ботевград, това беше първото за сезона. Там Милан Димов ме забеляза и ми предложи да се състезавам  в неговия отбор – Riders United. Така започна всичко. Покарахме малко в България и след това видяхме, че имам доста голям потенциал и че това нещо ми се отдава. Затова решихме да излезем в чужбина и да видим  как са нещата. Трасетата и условията там са много по-различни и ти дават възможност да се развиваш. Баща ми е най-голямата подкрепа, без него няма как да стане, но просто условията в чужбина са различни и е по-лесно да надграждаш себе си, като си там. Винаги съм се целяла все по-нагоре и по-нагоре, но категория елит е голяма крачка. 20 секунди разлика в този спорт са много, въпреки това знам, че е напълно възможно да бъдат стопени, но затова ти трябва отбор и подкрепа от други. Индивидуален спорт е, но за да стигнеш много високо ниво, зад теб  трябват да стоят компетентни хора. Зависи от много фактори, но знам, че не е невъзможно. Проблемът е, че у нас има много малко  специализирани трасета, по които може да се тренира. Затова често се налага да ходим в чужбина. Много се радвам, че подписах договор с елитния френски тим Specilized Gravity, тъй като всички най-добри състезателки са в силни отбори“.

 Изабела уточни, че след като е спечелила и двете състезания за Световната купа в САЩ,  е била поканена на вечеря, на която са присъствали всички най-големи имена при жените в планинското колоездене.

„Не вярвах на очите си, че бях заедно с повечето от моите идоли. Аз и през следващата година ще се състезавам при девойките, а от 2023 г ще мога да участвам и в най-престижните състезания за жени елит. За мен няма период за почивка. За да достигнеш тези резултати, не трябва да спираш. Разбира се, всеки човек се нуждае от почивка, ние не сме роботи, но максимумът за мен е един месец. След това започват нови програми с нови треньори, още по-сериозни тренировки с много изчисления. Досега не сме правили такива неща, ще ни бъде интересно и знам, че ще работим още по-здраво от миналата година.“

Изабела поясни, че засега няма желание да участва в други дисциплини в колоезденето, които са включени в Олимпийските игри.

„Много харесвам крос кънтри, шосе също, но за мен лично това е по-скоро като любителска част. Не бих се състезавала, независимо, че е олимпийски спорт. Може би крос кънтри е една идея по-близо до даунхил, но не е същото. Не мисля, че бих прекрачила тази граница, защото адреналинът не е същия и нещата са доста по-различни, въпреки че пак е колоездене. За тренировка може, но не съм пробвала на състезания и засега мисля да остана в планинското колоездене“.