БФ Джудо удвои премията от Загреб на Марк Христов

БФ Джудо удвои премията от Загреб на Марк Христов

Ръководството очаква медал и от Световното първенство за девойки

Талантливият младеж Марк Христов, който спечели бронзов медал при мъжете в кат. 73 кг на елитния Гран При турнир по джудо в Загреб, днес бе зарадван с награда от родната федерация.  В пресклуб „България“ президентът доц. д-р Румен Стоилов и неговият заместник Даме Стойков връчиха на 21-годишния състезател  2000 лв, осигурени от спонсори.  Сумата се равнява на $1200,  колкото Марк получи от наградния фонд за извоюваното отличие в хърватската столица.  Така ръководството на  БФ Джудо за пореден път доказа, че със собствени средства стимулира всеки международен успех под български флаг.

Медалът от Гран При е изключително постижение, тъй като конкуренцията е сред най-добрите в Европа и в света. Плюс това, Марк прави първите стъпки в големия спорт в началото на олимпийския цикъл за Париж 2024 и е една от големите ни надежди за олимпийски медал, споделиха доц. Р. Стоилов и Д. Стойков.  За една среща Марк не успя да вземе квота  и да участва на Олимпиадата в Токио, припомни шефът на джудото. Доц. Стоилов и Даме Стойков изтъкнаха, че Марк е син на бившия им съотборник Красимир Христов, който заедно със Свилен Скерлев се грижи за подготовката на младежа на татамито.  

След Загреб очакваме медал  тази седмица и от Световното първенство за девойки и юноши в Олбия, Италия, заяви президентът на БФ Джудо. В състава са включени Анастасия Балабан /48 кг/, Габриела Димитрова /52 кг/, Лидия Брънчева /63 кг/ и Борислав Владов /90 кг/.  

А в началото на ноември в Будапеща предстои Европейското първенство до 23 г.  Марк е амбициран да повтори успеха си от Загреб. Той ще бъде единствения  представител на страната ни на големия форум, тъй като Георги Граматиков /81 кг/ и Ивайло Димитров /+100 кг/ са със сериозни контузии, стана ясно на пресконференцията.