Младите ни боксьори тръгват поне за 2 европейски титли в Будва

Младите ни боксьори тръгват поне за 2 европейски титли в Будва

Старши треньорът на националния отбор по бокс Борислав Бояджиев определи 7 състезатели за предстоящото Европейско първенство за младежи до 18 г. в Будва, Черна гора от 14-и до 24-и октомври. Първоначално селекционерът е предвидил 8 свои възпитаници, но Румен Руменов в кат. 67 кг е отпаднал поради счупен палец, поясни специалистът днес в пресклуб „България“.  Той се притеснява единствено в последния момент да не се окаже някой с положителен PCR тест и отборът да замине в намален състав.  

Всички боксьори с едно изключение са медалисти от европейски и световни първенства, подчерта Бояджиев. В кат. 57 кг ще разчитаме на Даниел Кирилов, на 60 кг е трикратният европейски шампион и бронзов медалист от Световното тази година Радослав Росенов, на 63,5 кг е европейският вицешампион Красимир Джуров,  на 75 кг е трикратният европейски шампион и бронзов медалист от Световното т.г. Уилям Чолов, при 80-килограмовите на ринга ще е бронзовият медалист от Европейско първенство Георги Стоянов, а  Георги Стоев на 86 кг ще се бори за първи медал от първенство на Стария континент. При тежките над 92 кг ще се доказва двукратният европейски вицешампион Кирил Борисов. 

„Готов съм за четвърта европейска титла“, заяви днес пред репортерите в пресклуб „България“ Радослав Росенов, който миналия месец бе избран за най-добър боксьор на престижния международен турнир „Златна ръкавица“ във Войводина, Сърбия. Той изрази съжаление, че поради аркада не е могъл досега да прави спаринги с мъжкия национален отбор, с които се подготвят заедно, но в оставащите дни до заминаването ще има тази възможност.

„И аз съм готов за четвърта титла“, добави Уилям Чолов, който е убеден, че тренира по най-добрия начин като изпълнява стриктно указанията и изискванията на старши треньора Бояджиев и помощник-треньорите Младен Сталев и Пейчо Багдатов.

Упоритост, постоянство и дисциплина проявяват ежедневно боксьорите, най-изявените тренират най-много, подчерта Бояджиев. Радослав и Уилям споделиха, че за тях хранителният режим е рутина и ограниченията на трапезата не им тежат.

Младежите показват, че са равностойни с мъжете в спарингите, похвали своите състезатели националният селекционер. Той вижда в младежкия отбор достойни попълнения на мъжкия тим през следващата година, но предупреди, че внимателно трябва да се подхожда към всеки един, за да се избегне рискът състезателите да прегорят или да се контузят. 

Много държави станаха равностойни в бокса. Казвам на моите състезатели, че в тази възраст трябва да могат да се боксират като мъже в младежко тяло. Качествата да са ги придобили и да остава само физическото им съзряване,  да се повиши силата им, коментира тенденцията за постоянно нарастващата конкуренция на ринга Б. Бояджиев. В други страни има и много висока вътрешна конкуренция при младежите, но при нас е различно. Искам да имам 26 боксьори в 13-те категории т.е. по двама в категория, но за съжаление няма, каза още авторитетният специалист.